Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘Vertrouwen tussen politie en burgers vergroten door… samen te boksen’

Vooruit Gent

Thursday 15

February 2024 11:36

De Gentse Flikken leveren elke dag geweldig werk, maar uit een onderzoek door de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel, enkele jaren geleden, bleek dat (hoewel de Flikken doorgaans neutraal en respectvol handelen) heel wat burgers – vooral jongeren - weinig vertrouwen hebben in hun politie. Daar wil Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, graag iets aan doen.

“We zijn daarom op zoek gegaan naar een organisatie die de wederzijdse dialoog tussen politie en burgers verder kan versterken op plekken waar dat soms moeilijk is. Uit die zoektocht kwam Kubat’s Gym als beste naar voren. De komende twee jaar zal Kubat’s Gym in drie pilootwijken (Dampoort, Ledeberg en Nieuw-Gent) activiteiten uitwerken volgens de noden van de wijk. De club organiseerde trouwens eerder al bokslessen met de Gentse politie en jongeren uit Gentse wijken. Met dit project investeren we verder in het wederzijds vertrouwen tussen burger en politie. De Gentenaars hebben hun flikken nodig, de politie heeft de Gentenaars nodig.”

Het gaat om een heel divers aanbod, van sportieve en culturele activiteiten tot tafelgesprekken en ‘community policing training’, waarbij burgers meer leren over het werk en de procedures van de politie. “Bij die activiteiten is het de bedoeling dat de buurt een actieve rol krijgt. Zowel politie, jongeren, ouders als jeugdwerkingen en andere buurtorganisaties worden zoveel mogelijk betrokken.”

Kubat Gym’s startte als een laagdrempelig boksinitiatief met veel vrijwilligers. Met coördinator Selim Kubat bouwde de organisatie een sterk netwerk uit in verschillende Gentse wijken. Kubat’s Gym krijgt nu 153.000 euro om de komende twee jaar initiatieven uit de bouwen in de drie pilootwijken. Hogeschool Gent volgt alles op om de experimenten te professionaliseren, zodat ze op termijn ook elders gebruikt kunnen worden.

 

Alle info over de club op www.kubatsgym.be


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant