Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker trots op 'respijtplek' voor mensen met psychosociale moeilijkheden

Vooruit Lokaal

Tuesday 14

November 2023 15:27

De Moester, de hoeve in Sint-Denijs-Westrem voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, heeft nu ook een permanente ‘respijtplek’. In zo’n plek kunnen mensen met psychosociale moeilijkheden voor wie het bestaande zorgaanbod te hoogdrempelig is (zoals mensen met een verslaving, depressie of sociale angsten) op adem komen. Ze kunnen er terecht voor korte periodes voor een heel economische prijs. Zo krijgen ze opnieuw veerkracht en vermijden ze crisissen of een opname.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Welzijn, is trots op de respijtplek. “Want: sinds juni 2022 is het de allereerste van Vlaanderen én die kwam er dankzij steun uit ons Sociaal Innovatiefonds. Al 28 mensen maakten sindsdien van de plek gebruik, 15 daarvan meerdere keren. De respijtplek was al 61 weken bezet. Ze plek krijgt nu een permanente plaats in De Moester. Da’s een goeie zaak voor heel veel mensen!”

Ook Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, is uiteraard blij dat de respijtplek er is. “Heel wat Gentenaars zijn psychisch kwetsbaar. We moeten daar allemaal samen beter mee leren omgaan en hen een goede omkadering bieden. In de respijtplek ontsnappen ze aan alle prikkels en kunnen ze in een warme omgeving tot rust komen.”

Soms verwijzen hulpverleners mensen ook door om hun leef- en woonomgeving te ontlasten. Veronique bijvoorbeeld, getuigde over haar verblijf. “De spanningen tussen de buren in mijn appartementsgebouw werden me te veel. Ik had om een opname in een psychiatrisch ziekenhuis gevraagd, maar na vier dagen in de respijtplek was het niet meer nodig. Ik had alles op een rijtje gezet en voelde me goed genoeg om terug naar huis te gaan.”

De respijtplek biedt alle nodige faciliteiten, zoals een keuken, sanitair, leef - en slaapruimtes en veel groen.

Voor het Sociaal Innovatiefonds is er nu een derde oproep, goed voor in totaal 750.000 euro. Nog tot 15 januari 2024 kan elke organisatie met een werking in Gent een projectvoorstel indienen. De focus ligt op drie thema's: de druk op de eerstelijn door digitalisering en lagere personeelsbezetting, gebrek aan toegankelijke en cultuursensitieve hulpverlening, en dak- en thuisloosheid.

 

Alle info over De Moester op https://demoester.be/aanbod/


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant