Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker trots op Gentenaars: 443 ideeën in tweede ronde Wijkbudget

Vooruit Lokaal

Friday 16

December 2022 09:42

Midden september 2022 heeft Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, de tweede ronde van het ‘Wijkbudget’ op gang geschoten. Tot 30 november konden de bewoners van 14 wijken (de 11 andere kwamen in de eerste rond aan bod) ideeën indienen om centen te krijgen voor een project om hun wijk nog beter te maken. Op 15 december heeft het college van burgemeester en schepenen liefst 443 ideeën ontvankelijk verklaard om door te gaan naar de volgende ronde, met uitschieters zoals de wijk Watersportbaan-Ekkergem (83 voorstellen), Ledeberg (57) en Sluizeken-Tolhuis-Ham (47).

“Ik ben echt trots op de Gentenaars”, glundert Astrid. “Een paar duizend mensen zijn nu al bezig met nadenken over hoe ze hun wijk – en dus Gent in het algemeen – beter kunnen maken. Dat is waarom we het Wijkbudget hebben opgestart én ongemoeid hebben gelaten bij de besparingen. We geven een stukje stadsbudget, een beetje ‘macht’ rechtstreeks aan de Gentenaars. Er zitten trouwens opvallend veel sociale en originele voorstellen bij die wijzen op veel solidariteit. Die kwamen ook uit heel diverse hoek: jong en oud, individuen en organisaties.”

Veel meer dan ‘leuke projectjes’

Voor de projecten die uiteindelijk zullen gerealiseerd worden is er in totaal 3,85 miljoen euro voorzien (150.000 tot 350.000 euro per wijk). In de eerst ronde werd 2,4 miljoen euro verdeeld over 56 projecten.

“Het gaat trouwens om veel meer dan ‘leuke projectjes’. In november heb ik ‘Brugse Poort Vochtvrij’ mee voorgesteld, dat er gekomen is dankzij het Wijkbudget. Sinds mei 2022 hebben al 100 gezinnen uit de Brugse Poort aangeklopt bij dat project om hen te helpen met vochtproblemen in hun woning. Dat kan dus óók allemaal. Bovendien blijven we ook in trajecten investeren die zich richten tot mensen en groepen die we doorgaans minder bereiken.”

Ook in de tweede ronde heeft een aanzienlijk deel van de voorstellen te maken wonen, energie, en sociale aspecten als armoedebestrijding, ontmoeting, burenzorg, dienstverlening,… zoals de opstart van een klusjesdienst in de sociale hoogbouw, overdekte buitenruimtes en een buurtbar, speeltuinen voor jong en oud, kleinschalige lokale energie- en warmtenetten, en huiswerkbegeleiding.

Gelote wijkpanels beslissen in alle 14 wijken

Voor de beoordeling werd in de eerste ronde geëxperimenteerd met drie werkvormen: gelote wijkpanels (in Drongen en in Muide-Meulestede), online stemmingen en gesprekstafels.

“In de tweede ronde wordt overal gewerkt met gelote wijkpanels van 20 wijkbewoners om de ideeën te beoordelen, in de loop van de eerste helft van 2023. Uit een bevraging bij de Gentenaars actief op de website van het Wijkbudget bleek dat die op veel bijval konden rekenen. De leden leren de initiatieven kennen vanaf het idee tot en met het uitgewerkte project. Uit de evaluatie blijkt bovendien dat de helft van de panelleden nooit eerder een engagement opnam in de stad of de wijk.”

In het voorjaar van 2023 komt er in iedere wijk een infomoment, waarbij de initiatiefnemers hun idee kunnen toelichten aan elkaar en aan een breder publiek. Tegen eind juni 2023 volgt dan de uiteindelijke selectie van de voorstellen.

 

Alle info op www.wijkbudget.gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant