LOKAAL: Astrid De Bruycker stelt We Connect voor: ‘LGBTQIA+-gemeenschap zichtbaarder maken’
Vooruit Lokaal
Wednesday 20
April 2022 18:57
Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op woensdag 20 april 2022 samen met het Regenbooghuis Casa Rosa ‘We Connect’ voorgesteld, een initiatief om de Gentse LGBTQIA+-gemeenschap zichtbaarder te maken.
“We Connect bestaat eigenlijk uit twee delen” legt Astrid uit. “Kunstenaar Besta Ni maakte van een van de picknickbanken aan het Maaseikplein ‘De Marester’, een kunstzinnig ontwerp voor en door de LGBTQIA+ gemeenschap. In onze stad willen we ontmoeting en verbinding stimuleren en diversiteit omarmen. Samen met de LGBTQIA+-gemeenschap zochten we een creatieve manier om mensen te laten nadenken over de uitdagingen waar zij voor staan.”
De Marester is een hybride van de ekster en de maretak. De ekster symboliseert het vertrouwen in de innerlijke wijsheid en intuïtie. Bij eksters ziet men weinig verschil tussen man en vrouw, dat leunt sterk aan bij het gegeven van gelijkheid. De maretakken zijn een symbool van vrede. “
Symbolen zijn belangrijk, zeker in de openbare ruimte. We hijsen in Gent de regenboogvlag op 17 mei, de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie, er ligt op het Woodrow Wilsonplein al enkele jaren een regenboogzebrapad, enzovoort. Op de bank staat ook een citaat van Desiderius Erasmus, de Nederlandse humanist uit de 15de en 16de eeuw met een voorliefde voor Gent: ‘Een ander dan ik ben kan ik niet zijn’. Dat is in dit geval natuurlijk heel passend! En, by the way: de bank is uiteraard helemaal inclusief en dus ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.”
Podcastreeks geeft stem aan diverse gemeenschap
Op de bank staat ook een QR-code die naar de We Connect-podcastreeks leidt, het tweede deel van het project. “Veel mensen krijgen te maken met intimidatie, haatspraak of discriminatie omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Veel te veel mensen hebben veel te snel een oordeel klaar als iemand inderdaad anders is dan, wat in hun ogen ‘de norm’ is. Deze podcast moet die vooroordelen mee helpen wegwerken. Casa Rosa en Relaas tonen er hoe verschillend LGBTQIA+ personen en hun belevingen zijn. De luisterverhalen geven letterlijk een stem aan de diverse gemeenschap.”
“Tijdens drie intensieve workshops gingen zes vertellers met de hulp van Relaas op zoek naar hun uniek verhaal” vult Elio De Bolle, algemeen coördinator van Casa Rosa aan. “Ielde en Fleur vertellen over hun ervaringen met non-binariteit, familie en liefde. Fernand duikt wat verder in het verleden en blikt terug op zijn ervaringen als homoman in de jaren 60 en 70.”
De podcasts zijn te beluisteren op www.casarosa.be/weconnect
Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur
Vooruit Lokaal
Deel dit artikel met je vrienden.