LOKAAL: Astrid De Bruycker stelt resultaten nieuwe praktijktesten arbeidsmarkt voor
Vooruit Gent
Wednesday 29
May 2024 09:39
Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op dinsdag 28 mei 2024 de resultaten uit een onderzoek met praktijktesten bij 766 werkgevers op de Gentse arbeidsmarkt voorgesteld. Daaruit blijkt dat 136 werkgevers (18%) kandidaten ongelijk behandelen. Vier discriminatiegronden werden getest: leeftijd, herkomst, genderidentiteit en fysieke beperking.
“Discriminatie is een misdrijf en deze cijfers tonen aan dat er nog steeds ongelijke kansen bestaan op de arbeidsmarkt waardoor er veel waardevol talent onbenut blijft”, zegt Astrid. “Praktijktesten mét individuele gevolgen zijn onontbeerlijk in de strijd tegen racisme en discriminatie. Daarom gaan we de dossiers overmaken aan Unia (de afhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt) of aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Zij focussen op extra preventieve maatregelen om discriminatie zoveel mogelijk te voorkomen zoals bijkomende opleiding, aanpassen van de interne procedures en gedragsregels en het opzetten van meldingskanalen. Werkgevers die daar niet in meegaan, kunnen voor de arbeidsrechtbank gedaagd worden.”
Dove personen meest gediscrimineerd
Dove personen worden het meest geconfronteerd met ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt. “Zij krijgen 53 procent minder vaak de kans om op gesprek te komen maar dat kan mogelijks ook verklaard worden omdat de job niet geschikt is voor mensen met een auditieve beperking. Bij kandidaten met een Turks of Marokkaans klinkende naam is dat 9 procent, bij oudere kandidaten 12 procent. Transgenderkandidaten worden op basis van hun cv even vaak uitgenodigd, en vrouwen worden dan weer vaker uitgenodigd.”
Vernieuwend onderzoek met ‘triotesten’
Nieuw in dit onderzoek is het gebruik van ‘triotesten’ bij leeftijd en herkomst, waarbij er ook werd gewerkt met een oudere kandidaat of een kandidaat met een Turkse of Marokkaanse naam die zelf een beter cv kan voorleggen, met daarop een beter passend diploma of meer relevante werkervaring. “Daaruit blijkt dat Turkse en Marokkaanse Belgen en oudere kandidaten die een sterker cv kunnen voorleggen wel even vaak uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Ze moeten met andere woorden de discriminatie omwille van hun herkomst of leeftijd ‘compenseren’ met een sterker cv.”
Het is Amal, het Gentse Agentschap voor Integratie en Inburgering waar Astrid voorzitter van is, dat (in opdracht van de Stad en onder academische begeleiding van professor Pieter-Paul Verhaeghe van de Vrije Universiteit Brussel) in de loop van 2023 en 2024 opnieuw praktijktesten heeft uitgevoerd. Er werden 1.935 ‘correspondentietesten’ uitgevoerd, waarbij fictieve cv's worden opgestuurd naar bedrijven om hun reactie in kaart te brengen.
“Ook in 2021 deed UGent al praktijktesten en stelde toen discriminatie vast op basis van leeftijd, herkomst, genderidentiteit en fysieke beperking. We hebben toen meteen actie ondernomen. We hebben workshops georganiseerd rond inclusief rekruteren, trainingen rond onbewuste vooroordelen en infosessies rond ondersteunende maatregelen voor personen met een arbeidsbeperking.”
Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur
Vooruit Gent
Deel dit artikel met je vrienden.