Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker stelt Nestinvest voor: ‘Jongeren kwalitatieve start geven’

Vooruit Lokaal

Wednesday 15

June 2022 12:14

Astrid De Bruycker, onze schepen van Welzijn, ging op woensdag 15 juni 2022 op bezoek bij Nestinvest, een unieke samenwerking tussen vzw’s uit de Jeugdhulp en private investeerders die zich inzet voor betaalbaar wonen voor jongvolwassen in de regio Gent die uit de jeugdzorg komen. Een schitterend sociaal project dat begin dit jaar kon starten dankzij 80.000 euro steun uit het stedelijke Sociaal Innovatiefonds (opgezet door Astrid voor initiatieven die maatschappelijke uitdagingen creatief aanpakken met inspraak van de doelgroep) en geld van de Koning Boudewijnstichting.

“Elk jaar zoeken 50 jongvolwassen die uitstromen uit de residentiële jeugdzorg een woning. Da’s een hele uitdaging: ze komen vaak terecht op de lange wachtlijst van de overbevraagde sociale huisvestingssector (gemiddelde wachttijd: 8 jaar!), terwijl privaat huren veel te duur is. Een kwaliteitsvolle en betaalbare woning vinden is nochtans essentieel om jongeren een kwalitatieve start te geven in het leven.”

Gezocht: impact-investeerders met een groot hart

Nestinvest biedt betaalbare en comfortabele huurmogelijkheden aan, in combinatie met begeleiding op maat. Voor het opstartjaar heeft het 80% van het benodigde kapitaal van 1 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Er staan twee woonprojecten in de steigers en er is een optie tot aankoop van een eerste studio.

“Nestinvest is nu nog op zoek naar impact-investeerders die hun steentje willen bijdragen aan het kapitaal, en naar eigenaars die betaalbaar aan hen willen verhuren. Naast de maatschappelijke meerwaarde krijgen de investeerders uitzicht op een waardestijging voor het vastgoed van 2% per jaar, een rendement dat vergelijkbaar is met de index van het vastgoed.”

‘Kwetsbare jongeren een mooi toekomstperspectief bieden’

Om woningen en studio's aan te passen werkt Nestinvest samen met lokale actoren zoals Domus Mundi, Atelier Compaan en vzw Labeur. Het zet ook een expertisecentrum op rond woonrecht voor kwetsbare jongvolwassenen, en ondersteunt lokale voorzieningen en elke organisatie die een gelijkaardig initiatief in de steigers wil zetten. De jongeren mogen trouwens hun studio zelf mee vorm geven.

“De impact voor de kwetsbare jongvolwassenen is in elk geval groot: een goede gezondheid en welbevinden, de start van een opleiding of vast werk, integratie in de samenleving, sterker op eigen benen kunnen staan… en dus: een mooi toekomstperspectief. Dat past perfect in ons Gelijke Kansen-beleid.”

 

Alle info vind je op www.nestinvest.be

 

Tijdens de bestuursperiode 2019-2025 zijn er (tweejaarlijks) drie projectoproepen binnen het Sociaal Innovatiefonds. Nestinvest is een project dat uit de eerste oproep kwam, in 2020. De tweede oproep is net afgesloten. In 2024 volgt derde oproep. Telkens is er 800.000 euro beschikbaar voor een tiental geselecteerde projecten.

Alle info over het Sociaal Innovatiefonds vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant