Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker stelt CoGent-box voor

Vooruit Lokaal

Wednesday 27

April 2022 17:05

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op woensdag 27 april 2022 de ‘CoGent-box’ voorgesteld. Die staat aan woonzorgcentrum De Liberteyt in Wondelgem.

Astrid legt uit: “De CoGent-box brengt op een bijzondere manier cultuur en geschiedenis naar de wijken. In de box zitten stukken erfgoed uit onze musea. Daar verzamelen we dan de verhalen van de mensen uit de buurt bij. Mensen samenbrengen rond cultuur is áltijd een goed idee. Kijk naar ‘Covitesse Zesse’ tijdens de coronalockdown: de cultuursector en Buurtwerk hebben zich toen tijdelijk verenigd om van alles te doen om mensen die hele dagen alleen thuis zaten toch even een verrassend prettig moment te bieden.”

‘MEMORY, het Geheugen van Wondelgem

Tijdens de zomer zullen wijkbewoners zelf verhalen kunnen toevoegen in de box. Ondertussen zijn er heel veel andere manieren om verhalen te capteren. “Via de ‘Raconteurs’ bijvoorbeeld, een soort ‘bewoner-reporters’ die (samen met onze Dienst Beleidsparticipatie) in hun wijk op actief zoek gaan naar verhalen. In Wondelgem is daarvoor het spel ‘MEMORY, het Geheugen van Wondelgem’ gemaakt, dat men zal kunnen afhalen in de box. Het opzet is simpel: zet kinderen samen met ouderen rond het spel en laat de verhalen maar komen.”

Het ultieme doel blijft natuurlijk: een (nog) beter thuisgevoel creëren in de wijken waar de CoGent-box landt. “Daarom zal Buurtwerk enerzijds, inspelen op alles wat hier al gebeurt. In Wondelgem zitten veel actieve verenigingen én veel actieve bewoners. Onze drie veldwerkers gaan zo veel mogelijk mensen stimuleren om activiteiten op te zetten rond de box, met centen van Samen aan Zet.”

Brainstormen en poëzie-albums

Daarnaast is er ook een soort brainstorm-kaartspel voor organisatoren, om te gebruiken tijdens vergaderingen bijvoorbeeld. “Er is zelfs ook een ‘burenboek’ dat zal rondgaan in de wijk, waarin mensen verhalen over immaterieel erfgoed kunnen schrijven en dan het boek doorgeven. Een beetje het concept van de poëzie-albums die kinderen aan vriendjes doorgeven om daar iets liefs in te schrijven, en daar later met veel weemoed nog eens naar te kijken…”

Alle info op de website van CoGent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant