Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker stelt 1.000ste Samen aan Zet-project voor!

Vooruit Gent

Friday 01

September 2023 09:22

Astrid De Bruycker, onze schepen van Buurtwerk en Participatie, heeft op donderdag 31 augustus 2023 het 1.000ste Samen aan Zet-project voorgesteld aan de pers. De gratis tentoonstelling ‘FrontExpo’ (nog tot 9 september te zien in de Zebrastraat) kwam er dankzij een subsidie van de Stad Gent uit het Samen aan Zet-budget. De vijftien deelnemende kunstenaars zijn allemaal nieuwkomers die via Refu Interim aan vrijwilligerswerk doen.

“Dat is dus straf in meerdere opzichten”, glundert Astrid. “Samen aan Zet is pas gestart in 2020. Dit toont letterlijk dat Samen aan Zet wérkt. We geven op een eenvoudige manier steun aan initiatieven van Gentenaars. Die activiteiten brengen mensen samen en maken mensen sterker. Van klassiek buurtfeest tot samen wandelen met nieuwkomers: kleine ontmoetingen maken een groot verschil.”

Creatief en veel goesting

‘FrontExpo, exhibition beyond borders’ is een initiatief van Refu Interim, een sociaal-culturele organisatie die vrijwilligerswerk zoekt voor mensen die nieuw zijn in België. Curatoren Ben Benaouisse en Rojin Delfan brachten vijftien kunstenaars samen die ingeschreven zijn bij Refu Interim om nieuw werk te maken voor de bijzondere tentoonstelling. Tijdens de expositie gaan de kunstenaars ook op vaste momenten in dialoog met bezoekers of brengen ze een performance.

“Als je plots in een ander land terechtkomt en je kent de taal noch de cultuur, dan is dat uiteraard niet simpel. De meeste mensen focussen dan al snel op wat die nieuwkomers niét hebben of kunnen. Deze expo toont dat nieuwkomers vaak heel creatief zijn, en veel goesting en doorzettingsvermogen hebben. Ik zie dat wel vaker, als voorzitter van Amal vzw (het lokale inburgeringsagentschap in Gent), bijvoorbeeld hoe veel nieuwkomers er in slagen een mooi diploma te halen en werk te vinden.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant