Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker reikt ‘Inclu-Scriptieprijs’ uit aan Jolien Leenknegt

Vooruit Gent

Thursday 14

March 2024 15:18

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op woensdag 4 mei 2022 de ‘Inclu-Scriptieprijs’ uitgereikt aan UGent-studente Jolien Leenknegt van Faculteit Psychologische en Pedagogische Wetenschappen, voor haar werk ‘Overkill of onvoldoende? Een exploratief onderzoek naar het perspectief van leerkrachten op diversiteit in kinder- en prentenboeken’.

“Je zou denken: we zijn 2024, waarom is dat nog nodig? Wel: zelfs vandáág nog, zitten kinderen in onze schoolbanken met leerboeken waarin witte kinderen in de stad wonen en zwarte kinderen… in hutten. Daar soort stereotype beeldvorming is niet alleen heel kwetsend voor kinderen van kleur, maar nestelt zich ook in de gedachten van iedereen die er mee geconfonteerd wordt als ‘normaal’. Als we de strijd tegen racisme en vooroordelen serieus nemen, dan begint die ook op de schoolbanken.”

Jolien kreeg als winnaar 500 euro. “Maar vooral: haar scriptie maakt ook kans op publicatie zowel in het tijdschrift ‘Samenleving en Politiek’ als in de wetenschappelijke ‘Journal of Diversity and Gender Studies’” verduidelijkt Astrid. “Dat lijkt mij belangrijk voor een beginnend wetenschapper. Ik blijf het fantastisch vinden dat jonge mensen ons frisse nieuwe inzichten voorschotelen op basis van hun eigen denkwerk. Want het zijn zij die het verschil zullen maken tussen een gesloten, geborneerde samenleving, of een open, ruimdenkende samenleving die diversiteit als een rijkdom beschouwt. Dat is in elk geval het soort stad dat Gent wil zijn, onder het (intussen gekende) motto ‘Iedereen anders, allemaal Gent’.”

De Scriptieprijs was al aan de negende editie toe. Uit 25 scripties werd een selectie gemaakt op basis van de korte inhoud en de beleidsrelevantie op gender- en diversiteitsthema’s. In een tweede ronde werden drie scripties (anoniem) gelezen door een onafhankelijke jury, bestaande uit professoren en onderzoekers uit verschillende disciplines, een beleidsmedewerker van de universiteit en één van de Stad Gent.

Margaux Bearelle van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (‘De crowdfunding van Vlaamse ondernemingen: een kwestie van gender?’) en Carmen Jia-Wen Liu van de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen (‘Gaps in racial knowledge - Unveiling Hegemonic Discourses on Race in Europe: A Comparative Approach to Racial-Ethnic Studies within Flemish Internationalisation’) kregen allebei een eervolle vermelding.

Onderzoek en beleid hand in hand

Een van de voornaamste criteria om genomineerd te worden is de mate waarin het werk kan bijdragen aan de maatschappelijke verankering van diversiteit en relevant kan zijn voor innovatieve beleidsvorming. “Dit soort onderzoek voedt het maatschappelijke debat in heel verschillende beleidsdomeinen. Het draagt bij aan goed geïnformeerde beleidskeuzes. Dat nemen we ook als Stad Gent ter harte: voor ons gaan onderzoek en beleid hand in hand. De scripties worden gelezen en besproken binnen onze diensten. Zo beïnvloeden ze ons denken en liggen ze altijd minstens impliciet mee aan de basis van belangrijke beleidskeuzes.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant