Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker plant (opnieuw) ‘toekomstboom’

Vooruit Lokaal

Friday 10

March 2023 15:45

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op vrijdagmiddag 10 maart 2023 opnieuw een ‘toekomstboom’ geplant samen met het Gents Milieu Front, in de groenzone in de Halvemaanstraat in Sint-Amandsberg. Dat zijn bomen die voldoende ruimte krijgen zodat ze minstens 100 jaar onbezorgd kunnen groeien. De tweede reeks toekomstbomen is daarmee klaar. Het afgelopen plantseizoen werden al 119 bomen geplant op 17 verschillende locaties, onder andere in het Cirkelspark (tussen Hoge Weg, Bernadettestraat en Scheeplosserstraat), dat nog verder wordt ingericht als wijkpark, mét centen uit het Wijkbudget.

Al 154.400 bomen extra!

“Het is altijd leuk om de handen uit de mouwen te steken en een boom te planten, een zwarte notelaar in dit geval. Ik ben trots op wat we samen realiseren. Begin 2019 wilden we 90 hectare bos bij planten tegen eind 2024. We zitten nú al aan meer dan 93 hectaren, het meeste in heel Vlaanderen. We hebben al meer dan 154.400 bomen gezet, samen met partners zoals GMF, én met de Gentenaars, zoals in onze geboortebossen.”

‘De tuinen van de Gentenaars’

Die bomen komen niet alleen in de grote stadsrandbossen maar ook in kleinere groenzones, langs straten en op pleinen. “Zo dicht mogelijk bij de mensen, want iedereen heeft graag een boom in de buurt. Ze geven schaduw, ze filteren onze lucht, ze dempen geluid, ze geven een rustgevend gevoel. Ze maken de buurt gezelliger en zijn dus de perfecte plek om mensen te ontmoeten. Daarom spreek ik ook altijd over ‘de tuinen van de Gentenaars’, want het is ons openbaar groen. Van ons allemaal.”

Gentenaars stellen locaties voor

Het zijn bovendien de Gentenaars zelf die de locaties voorstellen (net zoals in 2021). De Stad en het GMF selecteerden 45 geschikte locaties. “Dat toont hoe betrokken onze bewoners zijn. Ze willen echt ‘de stad mee maken’, hun buurt, plein en park mee vormgeven. Voor de komende jaren zijn nog eens 43 locaties geselecteerd. In het komende plantseizoen komen al op 18 locaties nieuwe bomen.”

Op 1 april 2023 lanceert het GMF een nieuwe oproep.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant