Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker plant nieuw ‘geboortebos’ in Vinderhoutse Bossen

Vooruit Lokaal

Monday 16

October 2023 10:01

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op zondagmiddag 15 oktober 2023 (niet toevallig de laatste dag van de ‘Week van het bos’) voor de vierde keer een ‘geboortebos’ helpen aanplanten. Ze deed dat dit keer in een deel van de Vinderhoutse Bossen, nadat eerder al geplant werd in de Gentbrugse Meersen en het ‘Zwijntjesbos’ (een deel van het Parkbos).

“Het is al de 15de keer dat we dat doen, als Stad. Eén van mijn meest geliefde uitspraken is ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit.’ Dat kan zowel over kinderen als over bomen gaan. Onze liefde voor kinderen én bomen combineren in een ‘geboortebos’, dat blijft een magnifiek initiatief.”

(op de foto: Astrid, Rudy Coddens, Nesrin & Emre en de kleine schattigaard Darian)

 

Ook voor overleden kindjes en ‘sterrenkindjes’

1.250 bomen en struiken van niet minder dan 13 verschillende soorten - van de zomereik, over de winterlinde en Europese vogelkers, tot de fladder-iep – gaan de grond in, voor kindjes geboren in 2022. “We hebben ook een discreet plantmoment voorzien voor de ouders van overleden kindjes en ‘sterrenkindjes’. Want hoewel die er helaas niet meer zijn, worden die nooit vergeten. Ik hoop dat het de ouders een beetje extra troost biedt, om hun kindje als het ware te zien ‘groeien’ in die ene mooie boom die van hen alléén is…”

De Campagne

Het nieuwe geboortebos wordt zo’n 3 hectare groot, ongeveer 6 grote voetbalvelden. Ondertussen wordt ook aan De Campagne gewerkt. “Binnenkort zal je van aan de kinderboerderij naar de geboortebossen kunnen wandelen, en naar het ‘Onument’ dat hier vlakbij staat, ons herdenkingsmonument voor de coronaslachtoffers. Leven en dood liggen hier létterlijk dicht bij elkaar. Op het geboortemonument van Stefan Schöning komen in de lente van volgend jaar nog de namen van de kindjes.”

Gouden boslabel voor Gent!

De ambitie van de Stad Gent was om van 2019 tot en met 2025 150.000 extra bomen te hebben in Gent. Op 1 januari 2023 stond de teller echter al op meer dan 154.000 bomen! “We wilden ook graag minstens 90 hectare nieuw bos in onze stad… Wel, er kwam ondertussen al meer dan 93 hectare bij! Geen stad of gemeente plant zelf méér bos aan dan Gent. Daar kregen we zelfs niet zo lang geleden het ‘Gouden boslabel’ van Vlaanderen voor”, glundert Astrid.

 

Wie als ouder de naam van zijn kindje(s) graag op het monument wil, kan de gegevens nog tot en met 30 oktober doorgeven door te bellen naar Gentinfo (09 210 10 10) of online op www.stad.gent/geboortebos


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant