Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker plant historische eerste boom van Gentse RUP Groen

Vooruit Lokaal

Tuesday 05

December 2023 15:39

Historisch moment voor Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, op dinsdag 5 december 2023: ze plantte de allereerste boom van het RUP Groen, in de Achtenkouterstraat in Sint-Amandsberg, samen met zo’n 100 leerlingen van het Sint-Janscollege Basisschool Oude Bareel en enkele buurtbewoners.

“Dat ‘Ruimtelijk UitvoeringsPlan Groen’ is op 28 september 2021 definitief goedgekeurd door de Gentse gemeenteraad. Dat was toen al een historisch moment. Tom Balthazar, gewezen Vooruit-schepen van Openbaar groen, is nog gestart met de opmaak van dat RUP, jaren geleden. Door dat RUP is er nu 20% meer grondgebied met een groene bestemming. We gaan binnen dit RUP 113 hectare bijkomend groen realiseren, waarvan 30 hectare bos.”

Tijdens de plantactie in Sint-Amandsberg gingen al 400 eiken, berken en struiken de grond in. Begeleiders van de stedelijke Groendienst gaven uitleg, hielpen de leerlingen mee planten en zagen erop toe dat de plantensoorten voldoende verspreid geplant werden.

“De komende jaren wordt het nieuwe groengebied in de Oude Bareel meer dan dubbel zo groot. We hebben vandaag als Stad bijna vier hectare grond in handen in de wijk. Binnenkort komen daar nog extra percelen bij om de bestaande kleine bossen met elkaar te verbinden tot een groot, robuust bos van 8,5 hectare. Daarin willen we onder andere ‘natte natuur’ zien ontstaan, zoals moerassen en vochtige graslanden. Het grootste deel van de boszone zal worden open zijn voor het publiek, er komen ook wandelwegen in.”

Hoe het nieuwe groengebied er over enkele jaren zal uitzien, dat mag de buurt mee bepalen, zegt Astrid, die als schepen ook bevoegd is voor Participatie en Inspraak. “Volgend jaar laten we de buurtbewoners mee nadenken over de inrichting. Een speelbos, zitmeubilair, een picknickweide enzovoort – alles is bespreekbaar. De inrichting is gepland vanaf 2025.”

 

Alle info over de parken in Gent vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant