Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker plant… eetbare planten in ‘voedselbos’

Vooruit Lokaal

Tuesday 20

December 2022 11:16

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op zaterdagochtend 17 december 2022 zo’n 200 verschillende eetbare planten geplant in het ‘voedselbos’ in Zwijnaarde (een deel van het Zwijntjesbos, in het grotere Parkbos), samen met een heleboel bewoners. Een bijzonder moment, ondanks de vrieskou. “Het zijn de bewoners zélf die het voorstel hebben ingediend bij ons Wijkbudget. Ze kregen bijna twee jaar geleden 21.000 euro om het voedselbos uit te bouwen en er een plek van te maken waar (vooral) mensen uit Zwijnaarde elkaar kunnen ontmoeten. Ik ben ook schepen van Participatie dus dat doet mij veel plezier!”

Het zijn ook de buurtbewoners die het voedselbos samen onderhouden. In ruil mogen ze er gratis ‘hun ding doen’. Ze organiseren er maandelijks werkdagen, maar ook wandelingen, workshops zoals fruitbomen snoeien en wilgenhutten bouwen, oogstfeesten en plantdagen, in samenwerking met verenigingen (jeugdbewegingen bijvoorbeeld) en scholen.

Eén van de meest geëngageerde buurtbewoners is onze Koen Neirynck, voorzitter van de wijkafdeling Vooruit Zwijnaarde en bestuurslid Vooruit Gent. Ook hij was zeer opgetogen over de geslaagde plantdag. “In januari doen we er nog eens een 15-tal bomen bij. Nu konden we die helaas niet planten door de vrieskou. Maar we komen hier altijd met veel plezier terug dus dat geeft niet.”

“Ons openbaar groen, dat is echt ‘de tuin van de Gentenaars’”, besluit Astrid. “En een tuin, daar moet je van genieten: er in wandelen, spelen, ravotten, … én tuinieren. Veel mensen doen dat graag, de vraag naar volkstuintjes is groot maar de ruimte beperkt. Daarom willen we vaker groenzones inzetten voor ook déze vorm van ontspanning.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant