Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker plant eerste bomen van ‘Lousbroes’

Vooruit Gent

Saturday 24

February 2024 11:39

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op zaterdag 24 februari 2024 de eerste bomen geplant van de ‘Lousbroes’. De wát? Astrid legt graag uit.

“De Lousbroes is een nieuw bosje naast het buurtcentrum Lousbergs in de Tarbotstraat. Met centen uit ons Wijkbudget plant bewonersgroep Mach-H (samen met Urban Forests, Goodplanet, het Gents Milieu Front en de buurt, de kinderen van Het Klaverblad in het bijzonder) bijna 900 extra bomen, onder het motto ‘Met verenigde krachten voor een groene en warme buurt’. Echt een schoolvoorbeeld van hoe we in Gent willen besturen: door sámen onze stad en onze wijken beter te maken!”

In het project komt het beste van de politieke bevoegdheden van Astrid samen: openbaar groen, participatie, buurtwerk en welzijn. “Voor zo’n projecten doén we het, als politiekers. Hiervoor hebben wij het Wijkbudget uitgewerkt. Omdat we wéten dat, als je de Gentenaars letterlijk ruimte en vertrouwen geeft, daar hele mooie dingen uit voortkomen. Wij hebben als Stad de plaats en de centen voorzien, én de goeie raad van onze mensen van Beleidsparticipatie en Buurtwerk en de Groendienst. Maar het zijn natuurlijk altijd nog wel de mensen zélf die het moeten doen…”

‘De tuinen van de Gentenaars’

Telkens er bomen bij komen in Gent (of waar dan ook) worden mensen gelukkiger. “Da’s bewezen: er zijn wetenschappelijke studies die al hebben aangetoond dat de nabijheid van groen het mentale welzijn bevordert. Openbaar groen is dus zeer belangrijk, niet alleen om de gezonde lucht, om in te spelen of om naar te kijken. Tijdens de moeilijkste maanden (jaren, zelfs) van corona, hebben veel mensen ook zélf voor het eerst ingezien, hoeveel deugd het doet om groen in de buurt te hebben. Vooral onze parken, her en der in de stad, zijn echt de ‘tuinen van de Gentenaars’.”

‘Gouden boslabel’ voor Gent

De palmares van Astrid op het vlak van openbaar groen oogt ondertussen nu al geweldig.

“Sinds begin 2019 heb ik al 32 kleine en grote parken en woongroenzones mogen openen of heropenen. We wilden ook graag dat er tegen 2025 in Gent 150.000 bomen bij zouden komen. Wel, op 1 januari van dít jaar zaten we al aan meer dan 154.000 bomen! Dat wil natuurlijk niét zeggen dat we nu gaan stoppen tot in 2025: we doen gewoon verder, waar we kunnen. De Stad Gent heeft trouwens ook, als eerste lokaal bestuur in Vlaanderen, sinds oktober 2019 meer dan 10 hectare nieuw bos aangeplant. Zélf aangeplant, als Stad, want het totaal is natuurlijk een pak hoger. We hebben daar eind vorig jaar zelfs een ‘Gouden boslabel’ voor gekregen van de Vlaamse minister van Omgeving…”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant