Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker plant drie nieuwe ‘Toekomstbomen’ aan de Zuid

Vooruit Gent

Thursday 08

February 2024 14:34

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op donderdag 8 februari 2024 nog eens drie nieuwe ‘toekomstbomen’ aangeplant, op het Woodrow Wilsonplein dit keer: een zomereik, een wintereik en een haagbeuk.

“Een toekomstboom is een alleenstaande boom in een straat of op een plein die voldoende ruimte en garanties krijgt om minstens 100 jaar onbezorgd te groeien. In de stad is dat geen evidentie: de gemiddelde stadsboom wordt normaal gezien nog geen 30 jaar oud… ‘Toekomstbomen’ is een project van het Gents MilieuFront (GMF) in samenwerking met onze stedelijke Groendienst. Deze winter werden er in onze stad op 13 verschillende locaties 40 toekomstbomen geplant. Ook in 2022 (in de Désiré Fiévéstraat) en eerder in 2023 (in de Halvemaanstraat, Sint-Amandsberg) plantten we samen al toekomstbomen.”

Gentenaars kiezen zelf de plekken

Mooi bijkomend aspect van het project: de bomen kwamen er allemaal op plekken voorgesteld door Gentenaars, na een oproep van het GMF. In 2023 kwam er al voor de derde keer zo’n oproep.

“Da’s prachtig natuurlijk, dat toont hoe betrokken onze bewoners zijn. Ze willen echt ‘de stad mee maken’, hun buurt, plein en park mee vormgeven, zoals hier aan ons stadskantoor. Het zijn de vrijwilligers van het GMF die alle suggesties checken. Na hun selectie gaven ze zo’n 30 mogelijke plekken door aan de Groendienst. Op basis daarvan (en ook van de selectie van de voorbije jaren) worden er dit jaar op 13 plekken effectief bomen geplant.”

Ode aan de toekomstboom

Bij elke aanplant van een nieuwe toekomstboom draagt dichter en GMF-vrijwilliger Daniel Billiet een gedicht voor – in dit geval: ‘Waar ook je ogen zuurstof vinden’, een prachtige ode aan de zomereik, wintereik en haagbeuk die een prominente plek kregen in onze stad:

 

beklimt de zon, de dirigent van de lente,

het podium, dan drommen alle knoppen

om ter groenst om ter hoogst

om ter snelst naar de stem van het licht

kijk dan, ruik hoe toekomstige schaduw

hier wordt uitgebroed en opgevoed

proef, luister hoe in het lommer

geruis en getjilp nestelen en ontluiken

klim in het verhaal van de bomen, voel

hoe ze nooit zand in je ogen strooien


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant