Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker plant 25 bomen voor Oekraïne

Vooruit Gent

Saturday 24

February 2024 11:35

Prachtig moment op vrijdagochtend 23 februari 2024 in de Gentbrugse Meersen: op de dag voor de tweede ‘verjaardag’ van de Russische invasie van Oekraïne plantten de Stad Gent en vertegenwoordigers van de Oekraïense gemeenschap 25 krimlindes. Elk van die bomen symboliseert een Oekraïense regio.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, hielp die bomen planten. Ze hield er ook een korte toespraak – in het Engels, maar onder de foto vind je de Nederlandse vertaling.

Mevrouw de ambassadeur

Mevrouw Okaianiuk [voorzitter vereniging ‘Oekraïners in Gent’]

Pastoor Ivan

Mijnheer de Burgemeester, beste Mathias

Geachte gasten

Goeiemorgen allemaal.

Bomen maken mensen gelukkig. Dat is wetenschappelijk bewezen: de nabijheid van bomen bevordert het mentale welzijn. Openbaar groen is heel belangrijk voor ons allemaal – niet alleen omwille van de gezonde lucht, als speelplek of gewoon om van te genieten. Tijdens de Corona-jaren hebben heel veel mensen het genot van de nabijheid van openbaar groen ontdekt. Onze parken in het bijzonder, dat zijn echt ‘de tuinen van de Gentenaars’.

De afgelopen vijf jaar, sinds de start van 2019, hebben we meer dan 154.000 extra bomen geplant in onze stad. Dat is nu al méér dan ons doel, zijnde: 150.000 extra bomen tegen 2025. Maar we gaan uiteraard door met bomen planten, waar we maar kunnen, voor het welzijn van Gent en de Gentenaars.

Hoe dan ook, zoals Mathias al zei: de 25 bomen die we vandaag planten, staan symbool voor iets veel groters. Ze staan symbool voor solidariteit. Voor medeleven. Voor de blijvende vriendschapsband tussen onze stad en het moedige volk van Oekraïne.

Het is een eer en een privilege, dat ik als schepen van Openbaar groen, kan bijdragen aan dit evenement. Mogen de bomen die we planten allemaal groot en sterk worden, als een blijvend symbool van ons gezamenlijk streven naar vrede. Waar er leven is, is er hoop.

Dank u wel.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant