Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker past reglement tijdelijke invullingen aan: ‘Meer nadruk op experiment’

Vooruit Lokaal

Wednesday 29

November 2023 16:14

Astrid De Bruycker, onze schepen van Buurtwerking en Participatie, heeft het stedelijke subsidiereglement voor tijdelijke invullingen vernieuwd.

“In de beginjaren (de eerste projecten werden gesubsidieerd in 2014) waren veel tijdelijke invullingen vooral te vinden in grote loodsen en op industriële terreinen, maar vandaag gaat het vooral om kleinere locaties. Ons vernieuwde subsidiereglement, dat ingaat op 1 december 2023, speelt daarop in. De focus blijft liggen op ontmoetingsplekken die dynamiek en creativiteit in een buurt brengen, maar de nadruk ligt nog meer op opstartende initiatieven die het experiment niet schuwen. Bovendien is er extra geld voor wie zijn locatie toegankelijk maakt.”

In totaal is er 250.000 euro per jaar beschikbaar. De voorbije 10 jaar werden met de hulp van de subsidie al 77 projecten gerealiseerd, voor een totaal van 1.368.000 euro. Denk aan de coworkingspace op het sluiseiland aan de Voormuide (Pentagon), de bouwspeelplaats op het braakliggend terrein in Gentbrugge (Bamm) of het buurthuis in de voormalige pastorijwoning in Sint-Amandsberg (Ons Huis Westveld). Op de Arsenaalsite experimenteert Saamo dan weer met woonboxen voor voormalige daklozen.

“Tijdelijke invullingen brengen nieuw leven op onderbenutte plekken. Tegelijk zijn ze dé plek waar via experiment antwoorden worden gezocht op de uitdagingen van een wijk of van de stad als geheel. Die functie versterken we nu nog, samen met de fysieke toegankelijkheid van tijdelijke invullingen.”

 

Alle info op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant