Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over winnaars VOEM Emancipatieprijzen: ‘Eenvoudige mensen die superkracht vormen’

Vooruit Lokaal

Monday 12

December 2022 10:53

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op zaterdagavond 10 december 2022 de (vier) ‘Emancipatieprijzen’ van vzw VOEM uitgereikt. VOEM is opgericht in 1996 als ‘een inclusieve, sociaal-culturele organisatie die mensen en organisaties grenzeloos verbindt via kunst, cultuur en sociaal engagement’.

Astrid leidde de (25ste editie van de) uitreiking in met mooie woorden. “Wat een eer om de prijzen te mogen uitreiken. De Stad Gent en VOEM delen dezelfde overtuiging: die van de kracht van ‘emancipatie en participatie via interculturele ontmoeting’. Voor heel veel mensen en verenigingen is een nominatie een belangrijke erkenning van hun werk, een boost om vooral dóór te gaan. Tot ons ultieme doel is bereikt: een samenleving waarin mensen gelijk zijn in al hun verschillen, een samenleving in harmonie. Ik ben niet naïef natuurlijk: we zullen nog hard moeten werken tot het zo ver is. Hard samenwerken, vooral. Dat gaan we ook doén. Heel veel mensen samen die, schouder aan schouder, onze samenleving schragen. Die de verschillen overstijgen. Die medemensen respecteren, en zoeken naar wat ons bindt, ongeacht afkomst, geaardheid, religieuze overtuiging, enzovoort. Die hun stem laten horen in het maatschappelijke debat, fors en kritisch, maar altijd constructief.”

Astrid haalde er een passend citaat van filosofe Hannah Arendt bij om de vrijwilligers van sociaal-culturele organisaties te beschrijven: ‘Zelfs in de donkerste tijden hebben we het recht een lichtpuntje te verwachten, en dat zo’n lichtpuntje niet afkomstig is van theorieën of begrippen, maar van het flikkerende en vaak zwakke licht dat sommige mannen of vrouwen, door hun leven en werk, in wat voor omstandigheden dan ook, zullen aansteken, en over de periode laten schijnen die hun op aarde gegeven is.’

“In de donkerste tijden staan de échte helden op, en dat zijn niét Superman en Wonder Woman. Het zijn eenvoudige mensen van vlees en bloed, die de rangen sluiten en samen een superkracht vormen.”

And the winners are…

Categorie ‘Cultuur’: Haider Al Timimi, die zich inzet voor jongeren en kunstenaars die om allerlei redenen moeilijk de weg naar het podium vinden, in organisaties zoals Union Suspecte en Jong Gewei. Mentor, rolmodel, sterke schouder.

Categorie ‘Educatie’: Nina Skates, begonnen om meisjes aan het skaten te krijgen en om van skateparken plekken te maken die ook voor meisjes safe spaces zijn. Ondertussen ook actief met andere jongeren die moeilijk toegang vinden tot skaten, zoals vluchtelingen of jongeren met autisme.

Categorie ‘Gemeenschapsvorming’: Diversplus, een sociaal-culturele vereniging uit Aalst, die via ontmoeting en educatie de dialoog tussen mensen op gang wil brengen. Met een vrouwenwerking en een jongerenwerking; met vormingen voor professionals, over diversiteit en verbinding aan professionals; en met speciale aandacht voor burgerparticipatie.

Categorie ‘Maatschappelijke beweging’: vzw Match, een organisatie uit Brussel die opkomt voor vrouwen, non-binaire personen, mensen met een beperking en mensen van kleur die behoren tot de LGBTQIA+ gemeenschap. Laagdrempelig en inclusief. Veilige ontmoetingsplekken maken voor de meest kwetsbare mensen in de gemeenschap.

 

Meer info op www.voem.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant