Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over twee jaar De Grote Tafel: ‘Zeer geslaagde vaste waarde’

Vooruit Gent

Monday 05

February 2024 14:49

Groot feest in De Kring in de Heilige Hartkerk in Sint-Amandsberg op zondagmiddag 4 februari 2024: ‘De Grote Tafel’ bestaat twee jaar! Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, mocht er de verjaardagskaarsjes uitblazen.

“Wat een geweldige verjaardag van een geweldig project, op een even geweldige nieuwe tijdelijke invulling! De Grote Tafel één van de schoonste voorbeelden van een sociaal project dat er gekomen is dankzij de steun uit ons Wijkbudget. Het is niet altijd makkelijk geweest, zeker wat de zoektocht naar een degelijke locatie betreft… Hoe dan ook: hoe er de afgelopen twee jaar op twee plekken is gewerkt aan gezond en betaalbaar eten voor iedereen (aan solidariteit dus, als het fundament van onze samenleving): chapeau. Da’s enkel mogelijk geworden dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers. Die samenwerking heeft van De Grote Tafel ondertussen, in die twee jaar, een zeer geslaagde vaste waarde heeft gemaakt. Dat ze nu ook een eigen keuken hebben in De Kring is de max!”

De Grote Tafel blijft inzetten op gezonde en betaalbare voeding in de Dampoortwijk door wekelijks op maandagmiddag en vrijdagmiddag te koken met voedseloverschotten. 5.100 maaltijden werden al geserveerd, door 81 vrijwilligers. 35% van de eters betaalt een solidaire bijdrage en ondersteunt zo de lokale gemeenschap. Op vrijdagavond kan men vanaf nu ook een maaltijd afhalen, én er is een eigen elektrische bakfiets aangekocht om maaltijden te leveren aan buurtbewoners die zich moeilijk kunnen verplaatsen.

‘Veel engagement gezien’

In het laatste jaar van de bestuursperiode keek Astrid al even terug.

“Als ik zie wat wij allemaal samen - de Stad en het middenveld en de Gentenaars - gedáán hebben, dan word ik daar oprecht blij van. Ik vind het echt een voorrecht om schepen van Participatie en Buurtwerk te mogen zijn. Ik heb vooral veel engagement gezien, van duizenden Gentenaars. Hoe die graag dingen mét elkaar, maar vooral vóór elkaar doen. Velen doen dat sowieso, uit eigen beweging. Anderen hebben ‘een zetje nodig’, een beetje ondersteuning, goeie raad, en een beetje centen. En daar zorgen wij als Stad met veel overtuiging voor. Als je de mensen letterlijk ruimte én vertrouwen geeft om ook zélf wijze dingen te doen om hun wijk en onze stad beter te maken, dan komt daar veel schoons uit.”

 

Alle info op www.degrotetafel.be


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant