Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over steeds meer vrijwilligers in Gent: ‘Van onschatbare waarde’

Vooruit Gent

Thursday 08

February 2024 11:33

Het stedelijke ‘Vrijwilligerspunt Gent’ werd in 2016 opgericht als centraal informatiepunt voor iedereen met vragen rond vrijwilligerswerk in Gent. Dat ondersteunende aanbod wordt nu nog versterkt. Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, legt uit.

“Naast het digitaal platform krijgt de bestaande loketwerking meer ‘zitdagen’. Bijkomend is er nu ook een decentrale werking in de wijken, met een aantal experimenten, waaronder ‘Vrijwilligerspunt on tour’ in de Brugse Poort. Vanaf maart komt er een maandelijks bezoekmoment in die wijk. Daarnaast bieden we ook gratis vormingen aan, om organisaties klaar te stomen voor de toekomst. In het voorjaar ligt de focus op het veranderende vrijwilligerslandschap en hoe organisaties zich daarop kunnen organiseren.”

Gent, stad van vrijwilligers

Uit de nieuwe cijfers van de Stadsmonitor blijkt dat het aantal vrijwilligers licht blijft toenemen. In 2023 zette 18% van de Gentenaars zich in als vrijwilliger.

Het Vrijwilligerspunt heeft de afgelopen vijf jaar ingezet op extra middelen voor de toeleiding van kwetsbare Gentenaars naar vrijwilligerswerk (naar Refu Interim en Voluit, bijvoorbeeld) en promootte vrijwilligerswerk via diverse kanalen en acties. Steeds meer mensen vinden een ideale ‘match’ met een organisatie op het online platform.

“Tijdens deze bestuursperiode is het aantal kandidaat-vrijwilligers toegenomen van 455 (2019) tot maar liefst 2404 (2023). De stijging van het aantal sollicitaties van vrijwilligers bij organisaties oogt nog indrukwekkender: van 281 (2019) naar 2797 (2023). Het blijft geweldig om te zien hoeveel Gentenaars vrijwilligerswerk doen. Dat is van onschatbare waarde voor onze samenleving. Daarom doen we extra inspanningen om die mensen en organisaties te ondersteunen.”

 

Alle info op www.vrijwilligerspunt.stad.gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant