Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over Reigerspark: ‘Alles waar ik van hou’

Vooruit Lokaal

Thursday 17

February 2022 10:58

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op 15 februari 2022 de start van de aanleg van het Reigerspark aangekondigd. Meer nog: ze ging zélf even aan de slag…  “Het wordt echt een heel fijne ontmoetingsplaats, achter de Reigerstraat, Ganzendries en Hof Ter Mere, in de buurt van het station Gent Sint-Pieters. Er komt onder andere een picknicktafel op het voorpleintje. Buurtbewoners, pendelaars en mensen die in de omgeving van het station werken zullen er lekker kunnen onthaasten. Voor de kinderen van het nabijgelegen Lucernacollege wordt het een ‘buitenklas’ en vooral een avontuurlijke speelplek in de natuur.”

Het parkje is 2.200m² groot. Vanaf 15 februari worden de paden en keermuurtjes, de klimplantenconstructies en alle spel- en meubilairelementen aangelegd. Begin mei worden klimplanten en kruidachtigen aangeplant, voornamelijk aan de inkomzone. Er komen ook een insectenhotel, klim- en klauterelementen, zitstammen en een hangmat. Daarna gaat het park open, met uitzondering van de doorsteek naar de Ganzendries ter hoogte van het Lucernacollege. “Die doorsteek opent pas zodra de werf van het Lucernacollege dit toelaat. Maar we zoeken naar een tijdelijke verbinding, zodat de studenten alvast door het parkje de school kunnen bereiken. Vanaf november gaan de bomen en struiken de grond in. De zitbank is er al - Shéhérazade Baurahli heeft die gemaakt, die we al kennen van de prachtige mozaïekbankjes in het Pierkespark, in de Brugse Poort.”

‘Plek met veel betrokkenheid’

Astrid heeft al op 20 oktober 2019 een eerste boom gepland in het Reigersparkje, als start van het hele project. Gronden moesten nog worden aangekocht, de Stad moest een subsidie aanvragen bij het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos. Ondertussen is het Reigersparkje opgenomen in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Groen waardoor de groene bestemming gegarandeerd is.

“Ik vind dit een fantastisch project vind omdat zowat alles er in zit waar ik van hou. Het is een prachtig stuk natuur middenin de stad, dat toegankelijk wordt. ’t Is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten; een plek waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten, maar ook ouderen kunnen genieten van de rust. En bovendien: het is een project waar heel veel betrokkenheid, inspraak en samenwerking in zit.”

Buurtbewoners hebben bijvoorbeeld zelf een dossier ingediend binnen het project Burgerbudget, de voorganger van het huidige project Wijkbudget in de periode 2017-’18. Ze werkten samen met de werkgroep Sint-Pieters-Buiten, het Lucernacollege en de vzw Mozaïek, een dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking, aan een eerste ontwerpplan. “Ik hou van mensen die niet met de armen gekruist aan de zijlijn staan te wachten tot ‘de overheid’ alles alleen doet, maar die echt méé onze buurten en onze stad beter maken.”

 

Alle info over het Reigerspark op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant