Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over Planeet Gent: “Jonge nieuwkomers aan leuke hobby helpen”

Vooruit Lokaal

Tuesday 18

October 2022 19:21

Het is wijd en zijd bekend dat Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, al eens graag ‘een beentje uitslaat’ op de dansvloer. Op dinsdagochtend 18 oktober 2022 mocht ze nog eens haar beste moves bovenhalen tijdens… een workshop Capoeira op Planeet Gent in De Centrale. Excuseer?

“Capoeira is een Braziliaanse vecht-dans, daar had ik al wat ervaring mee. Belangrijker: ‘Planeet Gent’ is een dag waarop Gentse organisaties anderstalige nieuwkomers uit het secundair onderwijs die recent in Gent aankwamen, laten kennismaken met hun aanbod tijdens een dag vol actieve workshops”, legt Astrid uit. “Meer dan 14 organisaties nemen deel, zoals vzw JONG, Groep Intro, Habbekrats, Graffitti vzw en Mediaraven. T shirts pimpen, stickers maken, breakdance, muurklimmen, capoeira, basketball, muziek, open lab digitale skills… Er is voor elk wat wils.”

Planeet Gent werd voor het eerst georganiseerd in 2003, door vzw IN-Gent (het Gentse inburgeringsagentschap waarvan Astrid voorzitter is) en de Jeugddienst.

‘Gent is ook stad van toekomst!’

“Het is onze taak om mensen dichter bij mekaar te brengen, onder ons motto ‘Iedereen anders, allemaal Gent’. Een fijne hobby hebben, dat helpt om nieuwe vrienden te maken en tegelijk op een ontspannen manier (buiten school) Nederlands verder te oefenen. Als anderstalige nieuwkomer is het niet evident om de weg te vinden binnen het ruime vrijetijdsaanbod. Op deze manier helpen we een handje. Gent is stad van aankomst maar moet evenzeer stad van toekomst zijn!”

Normaal duurt Planeet Gent één dag, dit jaar waren het er twee (dinsdag 18 en donderdag 20 oktober). “Zodat geven we alle jongeren de kans om deel te nemen. We verwachten er 530, da’s bijna twee keer zoveel als het gemiddelde van de vorige edities (300), voornamelijk door de Oekraïnecrisis. De jongeren komen uit vijf scholen: het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius, de Toren van Babel, Tectura, Richtpunt en het VISO.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant