Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over pastorijwoning bij Heilig Hartkerk: ‘Kloppend hart van de wijk’

Vooruit Lokaal

Friday 17

March 2023 16:44

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op vrijdag 17 maart 2023 de gerenoveerde pastorijwoning bij de Heilig Hartkerk in Sint-Amandsberg officieel ingehuldigd. Een schoon moment voor de buurt… én voor de schepen.

 “Al sinds 2015 is de pastorij het ‘kloppend hart’ in de wijk, inclusief de tuin. We gaan nu van tijdelijk naar definitief buurtbeheer, opnieuw een mijlpaal. In de beheersovereenkomst met de vzw Pastory staan alle afspraken netjes omschreven: de huur van de ruimtes door de vzw, de samenwerking met onze buurtwerkers, de plekken die kunnen gebruikt worden door onze straathoekwerkers en ‘antennewerkers’ en anderen voor hun gesprekken met bewoners, enzovoort.”

In de pastorij gaat het vooral om ontmoeting op maat, laagdrempelig, kleinschalig. De kerk (die in het najaar opent) is voor de grotere activiteiten, en voor het sociaal restaurant en de buurtkeuken.

Geslaagd participatietraject

Het hele project is ook een schoolvoorbeeld van een geslaagd participatietraject.

“Een ‘wijk-SWOT-analyse’ (over de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van/voor de wijk) met inbreng van de bewoners, een buurtatelier, een proefopstelling op ’t plein, de tijdelijke invullingen in de oude Pastory en de oude wasserij, enzovoort: het zat er allemaal in, de afgelopen jaren. Minder dan een jaar geleden hebben we de eerste steen gelegd hebben van de renovatie van de kerk en de pastorijwoning, vandaag huldigen we de woning al in. Ik moet dus in de eerste plaats ‘dank je wel’ zeggen aan alle bewoners en partners die een inbreng hebben gehad. De mensen die advies hebben gegeven, ideeën hebben gedeeld, de handen uit de mouwen hebben gestoken om ook létterlijk dingen ineen te steken – dat allemaal vrijwillig. Dikke merci daarvoor!”

Ondertussen is het participatietraject over de omgevingsaanleg rond de kerk volop bezig. “Een belangrijke mijlpaal wat dát betreft, komt er in het najaar. Dan komen we terug naar de buurt met een aangepast ontwerp.”

Veel parken in de buurt!

Ondertussen wordt er ook druk gewerkt aan de parken in de buurt. “Ik ben ook schepen van Openbaar groen, dus ook dát doet mij veel plezier. Het Bijgaardepark is al klaar. De aanpak van het Azaleapark, daar is onze Groendienst aan bezig, samen met de buurtbewoners, want die hebben geld gekregen uit ons Wijkbudget om daar allerlei speeltuigen te voorzien. De werken aan het Wolterspark starten in de eerste helft van volgend jaar. Tot slot is er nog de herinrichting van het parkje in de Wasstraat. Het voorontwerp is al met de buurt besproken, nu moet dat worden aangepast en dan start het traject voor de uitvoering. Dat kan dan wel even duren. Maar ondertussen zullen er dus al ándere fijne groene plekken bijgekomen zijn!”

 

Alle info over het totale project vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant