Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over Leefstraten: ‘Meer begeleiding = (nog) meer succes!’

Vooruit Lokaal

Thursday 10

March 2022 11:42

Het aantal leefstraten in Gent – plekken in straten, parken of op pleintjes die tijdelijke als veilige en rustige ontmoetingsplaatsen voor buurtbewoners worden ingericht – blijft stijgen, zelfs in coronatijden. Daar is Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, geweldig blij om. Meer nog: ze liet het stedelijke reglement zo aanpassen dat initiatiefnemers nog meer ondersteuning krijgen.

“Meer dan ooit hebben de Gentenaars nood aan contact met hun buren en aan ontmoetingsruimte dichtbij huis. Bovendien: tussen buren die elkaar leren kennen, vertrouwen en samenwerken, ontstaat spontaan solidariteit. Daarom helpen we al 10 jaar bij de organisatie van leefstraten, een initiatief dat trouwens ondertussen zelfs in het buitenland is gekopieerd. Daarom wil ik nu nóg meer en betere begeleiding door ons ‘Team Leefstraten’. Tijdens een 'voortraject' van minstens 3 maanden zullen initiatiefnemers maar ook andere bewoners, handelaars en buurtorganisaties uitgenodigd worden om in dialoog te gaan, hun dromen en bezorgdheden samen te brengen en samen plannen en afspraken te maken. Want een leefstraat is pas echt succesvol als ze door de hele buurt gebruikt wordt en iedereen er zich welkom voelt.”

‘Als het gezellig is mag het langer duren!’

Het Team Leefstraten zal buurtoverleg, buurtvergaderingen en een uitgebreide aanbelronde opzetten om te bouwen aan draagvlak. Daarna gaan ze mee op zoek naar flexibele inrichtingen en locaties, die geen (of beperkte) impact hebben op het doorgaand verkeer en de parkeermogelijkheden. De medewerkers zorgen ook voor administratieve ondersteuning, brengen de aanvragen in orde en lenen duurzaam materiaal uit voor de inrichting.

“Vroeger was een leefstraat beperkt tot 4 maanden, die termijn verlengen we nu tot maximum 6 maanden. Als het goed zit, als er sfeer en gezelligheid is, dan mag het absoluut wat langer duren!”

In 2020 waren er 11 leefstraten in Gent, in 2021 zelfs 21. Buurtwerkers en partnerorganisaties hebben op plekken met veel sociale woningen (zoals bij hoogbouwappartementen) ook zélf leefpleinen georganiseerd: 5 in 2020, 11 in 2021.

 

Alle informatie over de Leefstraten vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant