Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over leefstraten: “Boeiend initiatief voor meer ontmoeting”

Vooruit Lokaal

Thursday 20

April 2023 12:18

De Gentse ‘leefstraten’ bestaan ondertussen meer dan 10 jaar. Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, evalueerde het project tijdens de gemeenteraadscommissie Welzijn van 18 april 2023.

“In 2012 bracht de Stad Gent een groep creatieve Gentenaars samen om te helpen werken aan een duurzame toekomst. Daaruit ontstond de idee van een ‘leefstraat’: tijdelijke experimenten (begeleid door Lab van Troje) om te kijken met de buren hoe de publieke ruimte anders kan worden ingericht - eerst met het oog op aan andere straatrichting of omwille van parkeerproblemen, later voor meer leefbaarheid in het algemeen en voor ontmoeting. Resultaat: een boeiend initiatief in een aantal straten, inspirerend ook voor andere steden en gemeenten.”

Tijd nemen voor bevraging bewoners

Tegenwoordig leidt de stedelijke Dienst Ontmoeten en Verbinden de leefstraten in goede banen. De voorbije jaren kwamen er steeds meer straten bij.

“Het gaat nog altijd om initiatieven van bewoners maar ook de Stad kiest er vaak zelf voor om een leefstraat te ‘gebruiken’ op plaatsen waar ontmoeting niet evident is. We hebben sinds vorig jaar een reglement met alle ‘spelregels’. Ontmoeting blijft doelstelling nummer 1. We nemen altijd voldoende tijd nemen om de buren én de mensen in de aanpalende straten te bevragen, om te kijken waar nood aan is en wat beter kan. Een leefstraat kan tot zes maanden duren, als er draagvlak voor is uiteraard.”

Na het eerste seizoen mét het nieuwe reglement zijn de resultaten bemoedigend. “Ontmoeting als doelstelling wérkt. We investeren in het traject voorafgaand aan elke leefstraat, omdat we wel merken dat hier en daar mensen afhalen ‘en cours de route’ omdat het een serieus engagement vraagt. De signalen uit het inspraaktraject over het reglement zélf worden op dit moment verwerkt in aanvullende initiatieven. Daar komen we binnenkort op terug.”

 

Wil jij ook een leefstraat aanvragen? Lees er alles over op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant