Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over inclusief vrijwilligerswerk: ‘Goed voor mensen én organisaties’

Vooruit Lokaal

Thursday 17

November 2022 14:23

Het Vrijwilligerspunt van de Stad Gent organiseerde op donderdag 17 november 2022 een ‘inspiratiedag’ over inclusief vrijwilligerswerk. Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, nam er het slotwoord voor haar rekening.

“Vrijwilligers en vrijwilligerswerk, daar hebben we gelukkig geen gebrek aan. 17% van de Gentenaars doet het. Veel volk, als je weet dat we met zo’n 270.000 zijn. Da’s geweldig. Vrijwilligerswerk is bovendien van m, v en x, van alle kleuren, van jong en oud. Maar: alles kan beter uiteraard. We werken in Gent hard aan inclusie. Iedereen moet kunnen deelnemen aan alles wat onze samenleving te bieden heeft. Dat gaat van publieke plaatsen en horecazaken toegankelijk maken voor mensen met een handicap, over praktijktesten tegen discriminatie op de huurmarkt en de arbeidsmarkt, tot kwetsbare mensen vrijwilligerswerk laten doen.”

‘Geef kwetsbare mensen kansen’

Dat laatste is absoluut mogelijk, zo toonden ook de eerste resultaten van het Vlaamse ‘WijVrijwilligers’-onderzoek.

“In Gent hebben we bovendien een samenwerking met externe partner Kwadraet die voor individuele begeleiding op maat zorgt. Aan ons pilootproject namen negen organisaties deel, hun getuigenissen (te zien en horen tijdens de inspiratiedag) spreken voor zich. Tijdens het project werd duidelijk dat ook groepsmomenten een enorme meerwaarde hadden. Organisaties haalden veel inspiratie bij elkaar. Er is duidelijk nood aan uitwisseling en netwerking… vandaar deze inspiratiedag. Onze boodschap is duidelijk: geef kwetsbare mensen zoveel mogelijk kansen in organisaties. Dat is goed voor die mensen én zal ook de werking zelf beter maken.”

 

Alle info op www.vrijwilligerspunt.stad.gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant