Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over heraanleg Wolterspark: ‘Wordt een gezellige ontmoetingsplaats’

Vooruit Gent

Wednesday 03

April 2024 10:55

Midden april 2024 start de heraanleg van het Wolterspark, naast het gekende ‘Scheldeoord’ in de Heirniswijk en grenzend aan de Wolterslaan en de Denderlaan. Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, is er terecht trots op dat alweer een park wordt vernieuwd.

“We gaan het park helemaal opnieuw aanleggen en maken er een gezellige ontmoetingsplaats voor de buurt van. Dat is de basis van ons beleid: verspreid over de hele stad zorgen we voor fijne parken, met de focus op de meest dichtbebouwde wijken, waar weinig mensen een eigen tuin hebben. Onze parken, dát zijn echt ‘de tuinen van de Gentenaars’.”

Open en overzichtelijk

De voorbereidingen zijn al gestart in 2019. Toen begon de Stad met het verzamelen van ideeën van de buurtbewoners, over wat ze graag willen in ‘hun’ park. Op het ontwerpplan van de Groendienst werden dan nog de opmerkingen van de bewoners verwerkt.

“Het park wordt open en overzichtelijk, met twee uitnodigende parktoegangen aan de Wolterslaan en Denderlaan. Alle hagen en afsluitingen worden verwijderd, in de plaats komen er open graszones, afgewisseld met bloemrijke plantvakken. Hogere beplanting komt er alleen aan de boszone tegen de Denderlaan en bij enkele kleinere heestervakken. Er komen nieuwe speelzones voor kinderen van verschillende leeftijden, veel zitbanken en meer (en betere) wandelpaden zodat ook ouderen, jonge gezinnen met kinderwagens en mensen met een beperking van het park kunnen genieten. We doen de paden in beton waar nodig, alle anderen doen we half verhard zodat de bodem het water kan opnemen. De betonluifel krijgt een groendak, het oude sportveld wordt vervangen door een kunstgrasveld en er komen ook fitnesstoestellen.”

Stoomketel en -pomp

De bovengrondse afvalberging wordt vervangen door ondergrondse afvalcontainers. Tot slot komen in het vernieuwde Wolterspark ook een stoomketel en een stoompomp. “Dat zijn géén nieuwigheden”, lacht Astrid. “Het gaat om twee oude industriële objecten, die verwijzen naar het verleden van het park: de ingenieur Jules Boulvin had er ooit zijn laboratorium, van waaruit hij heel wat studies over stoommachines maakte. Op deze manier eren we die man ook.”

Het einde van de heraanleg is voorzien in mei 2025.

 

Alle info over de heraanleg van het park op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant