Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over ‘Golden Girls’: ‘Tijd voor onderzoek en beleid rond menopauze’

Vooruit Lokaal

Thursday 19

October 2023 12:45

18 oktober is ‘Internationale dag van de menopauze’. Tijd voor actie, vond Vooruit Gent. Het organiseerde prompt het evenement ‘Golden Girls’ op de Vrijdagmarkt, samen met de vrouwenorganisaties ZIJkant en Rebelle. Want: 50% van de bevolking krijgt ermee te maken en toch is de menopauze nog vaak taboe.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Welzijn en Gelijke Kansen, was één van de gasten op het evenement. “Ik zit zelf nog niet in de menopauze, maar een geïnformeerde vrouw is er twee waard. Dat er nood is aan meer info, dat is duidelijk. Acht op de tien vrouwen in de menopauze ondervindt klachten (opvliegers, depressieve stemming, rimpels…) en dat heeft ook een impact op hun werk en loopbaan. Toch worden die klachten heel vaak niet herkend, laat staan erkend. Er bestaat daar amper onderzoek, laat staan beleid over. Goed dat ZIJkant, Rebelle vzw en Vooruit Gent dit dus samen op de agenda zetten!

Golden Girls verzamelde een aantal experts om publiekelijk over het thema te praten, zoals menopauzeconsulent Virginie Colpaert, consultant psychosociaal Welzijn Sofie Lamaire en Philippe Kiss, preventieadviseur-arbeidsarts van Securex. Ook Ingrid Vandemaele van gps-bedrijf Tom Tom en theatermaker Pascale Platel kwamen langs. Eerder al haalde de openhartige getuigenis van politica Gwendolyn Rutten de media. Wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel schreef op haar beurt het boek ‘Fuck de menopauze’.

Foute diagnoses voorkomen

Onze partijgenote Clara Calis is actief bij ZIJkant. Ook zij weet dat het onderwerp moeilijk aan te kaarten is bij werkgevers. “Vrouwen van rond de vijftig verdwijnen al te snel van de arbeidsmarkt door diagnoses als depressie of burn-out, terwijl de menopauze aan de basis kan liggen. Dat is slecht nieuws voor vrouwen, maar óók voor de werkgevers.”

Het begint natuurlijk bij kennis bij de vrouwen zelf. Heel wat vrouwen weten niet dat de overgang - of de perimenopauze - al kan beginnen vanaf je veertigste (in sommige gevallen zelfs vroeger), en dat ook vermoeidheid of spierpijnen symptomen kunnen zijn. In de medische wereld is het mannenlichaam nog steeds de maat der dingen.

“Dat is waar een evenement zoals ‘Golden Girls’ voor dient”, besluit Astrid. “Meer openheid, meer kennis bij iederéén in onze samenleving, en daardoor foute diagnoses en remedies voorkomen zodat vrouwen écht geholpen worden.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant