Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over feestweekend De Zorgmier: ‘Wat. Een. Prachtig. Project!’

Vooruit Gent

Monday 26

June 2023 14:20

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, ging op zondag 25 juni 2023 naar Luchteren voor dag 2 van het ‘Buurtfeest Tuin en Ambacht, een rode draad door Luchteren’ van De Zorgmier. Ze was danig onder de indruk.

“Wat. Een. Prachtig. Project! Het combineert op een fantastische manier zo veel dingen… Ontmoeting, zorgen voor elkaar, het intergenerationele aspect (in ‘Zorgmiertuinieren’ door ouderen en schoolkinderen bijvoorbeeld), de liefde voor de natuur uiteraard ook, en het creatieve aspect - letterlijk schone dingen maken en de voldoening die dat geeft…”

Het hele project loopt effectief als een ‘rode draad’ door heel de wijk: er is op heel veel plekken, het hele weekend, van alles te doen. “Eigenlijk krijg je zo meer een soort gigantische mensenketting. En dát is natuurlijk de onderliggende idee van ons Wijkbudget: samen de wijk beter maken door projecten op te zetten. Maar vooral dus ook: mensen samenbrengen, ontmoeting stimuleren, zorgen dat mensen elkaar beter leren kennen – omdat dát de basis is van elke wijze wijk.”

‘Voor dit soort initiatieven doén we het!’

Astrid gaat tegenwoordig wel vaker naar Wijkbudgetprojecten uit de eerste ronde. “Ik heb al heel veel schitterende initiatieven gezien, dit is er absoluut één van. Het is voor dit soort initiatieven dat we het doén, als Stad. Voor dit soort initiatieven voorzien we budget en zeggen we aan de mensen: ‘We geven een stuk van het stadsbudget rechtstreeks aan jullie – doe een wijs voorstel, en maak zelf je wijk beter’. Als mensen daar dan effectief mee aan de slag gaan en ik zie een resultaat zoals hier, dan doet mij dat veel plezier.”

Ondertussen loopt de tweede ronde van het Wijkbudget, in de laatste 14 wijken. De gelote wijkjury’s beoordelen 133 projecten om dan in eer en geweten een selectie te maken. “Die wijkjury’s, dat is ook zo’n bijzonder engagement, waarvan we gezien hebben tijdens de eerste ronde dat dat wérkt. Daarom hebben we die nu in élke wijk. De basis van ons beleid is: als je de mensen vertrouwen geeft, als je dingen mee mogelijk maakt (door wat geld en raad te geven), dan groeien er letterlijk en figuurlijk mooie dingen.”

 

Alle info op www.wijkbudget.gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant