Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over eenzaamheid: ‘Complex probleem samen aanpakken’

Vooruit Lokaal

Tuesday 14

June 2022 11:18

Astrid De Bruycker, onze schepen van Welzijn, heeft op dinsdag 14 juni 2022 de ‘Inspiratiedag Eenzaamheid’ ingeleid, een infodag voor professionelen uit de zorgsector om van elkaar te leren; om pijnpunten te ontdekken en te zien wat daar kan aan gedaan worden. Die dag vond plaats in het SMAK, waar op dit moment de tentoonstelling ‘Splendid Isolation’ loopt, over de bijzondere omstandigheden van leven en werken in isolement.

“De coronapandemie heeft het thema ‘eenzaamheid’ plots heel actueel gemaakt, voor iedereen onder ons. Maar voor de helft van de Gentenaars is eenzaamheid een zorg van élke dag, corona of niet. Eenzaamheid is niét iets van alleen maar oude mensen of de onzichtbare anderen. Ook wie werkt, een sociaal leven en familie heeft, kan ontzettende eenzaamheid ervaren. Dat heeft een nefaste invloed op het mentale welzijn. Tegelijk tast het de hele gezondheid aan, en dus ook de veerkracht van onze samenleving, als té veel mensen zich eenzaam voelen. En dát resulteert dan weer in meer vraag naar zorg, en hogere kosten voor de gezondheidszorg, enzovoort.”

Astrid bleek erg onder de indruk van keynote speaker Leslie Hodge, journaliste, psychologe en auteur van onder andere ‘Eenzaam tussen mensen’ en ‘Verborgen kopzorgen’.

“Volgens haar is eenzaamheid niet per definitie een probleem. Het hoort bij het leven, iedereen is wel eens eenzaam, zoals een student op kot bijvoorbeeld. Maar die eenzaamheid mag niet te lang aanhouden, ze mag je leven niet overheersten. Volgens Hodge toonden studies aan dat langdurige afwezigheid even schadelijk is voor de gezondheid als 15 sigaretten per dag roken. Eenzame mensen zijn ook sneller vatbaar voor ziekte. Een combinatie van een collectieve aanpak door de overheid en een individuele aanpak op maat van elk individu is dus nodig. Gelukkig kunnen we in Gent rekenen op de onderlinge steun en solidariteit onder buren, op de ongelofelijke inzet van vrijwilligers, én van heel veel middenveldorganisaties. Ons beleid is er daarom één van: vooral kijken wat we samen kunnen doen, hoe we complementair kunnen werken en elkaar kunnen versterken.”

KrachtVeer vzw ook in Gent

De Stad Gent kijkt ook met veel plezier ‘over ’t muurke’. Eén van de workshops tijdens de inspiratiedag werd gegeven door mensen van KrachtVeer vzw uit Antwerpen. Die zullen binnenkort ook in Gent actief zijn.

“We zijn in onze stad, als lokale overheid, al zeer sterk aanwezig, diep in onze meest dichtbevolkte wijken, dicht bij de mensen. Zo houden we de vinger stevig aan de pols. Da’s belangrijk: eenzaamheid aanpakken, dat vertrekt het best van de leefwereld van de mensen zélf. Dat is ook de reden waarom we aan het onderzoeken zijn om KrachtVeer ook in Gent in te zetten. Om mensen uit dezelfde buurt samen te brengen om te praten over eenzaamheid, te werken aan hun zelfvertrouwen, en tegelijk in te zetten op netwerkvorming binnen die groep. Dat is dus voor binnenkort.”

Ook Broeinest vzw en LUS vzw organiseerden een workshop tijdens de inspiratiedag.

Meryame Kitir, onze minister van Grootstedenbeleid, kon er niet bij zijn maar sprak wel een videoboodschap in. Meryame gaf vorig jaar een subsidie aan elk van de vijf grootsteden in ons land, om eenzaamheid aan te pakken.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant