Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over discriminatie op huurmarkt: “Praktijktesten wérken”

Vooruit Lokaal

Friday 21

April 2023 12:21

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op 21 april 2023 de resultaten van de tweede reeks van praktijktesten op de Gentse private huurmarkt (bij eigenaars en makelaars) voorgesteld. Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde al dat er discriminatie is op basis van migratieachtergrond en handicap. In totaal werden 2.663 praktijktesten uitgevoerd.

“Die tonen aan dat mensen met migratieachtergrond en rolstoelgebruikers duidelijk ongelijk behandeld worden, maar ook dat makelaars die in het verleden werden getest het beter doen dan nieuwe spelers. Het gros van de discriminatie op de professionele huurmarkt is afkomstig van slechts zeventien makelaars. Gentse makelaars discrimineren minder (11%) dan makelaars die van elders opereren (24%). We gaan nu met de sectororganisaties, vertegenwoordigers van huurders en vertegenwoordigers van de geteste doelgroepen overleggen, onder andere over vorming voor de sector.”

Individuele dossiers waarbij makelaars hardnekkig bleken te discrimineren, zal Levl vzw voor gevolg overmaken aan de tuchtkamer van de beroepsfederatie BIV en/of aan het nieuw opgerichte Vlaams Mensenrechteninstituut en zijn geschillenkamer. “We rekenen erop dat het Vlaams Mensenrechteninstituut een betekenisvolle rol kan spelen in onze gemeenschappelijke strijd tegen discriminatie, inclusief mogelijke juridische stappen.”

Ongelijke behandeling: de cijfers

Rolstoelgebruikers die nood hebben aan ‘redelijke aanpassingen’ aan de woonst, hebben beduidend minder kansen op de huurmarkt. Bij eigenaars krijgen zij in 23 procent van de gevallen geen of een negatief antwoord. Bij makelaars loopt dit percentage op tot 39 procent.

Ook mensen met een migratieachtergrond worden nog steeds gediscrimineerd. Testpersonen hadden Turks, Slowaaks of Ghanees klinkende namen. Bij makelaars worden mensen met een migratieachtergrond in 18 procent van de gevallen gediscrimineerd. In vorige metingen lag de discriminatie van kandidaten met een Turkse naam door makelaars lager. In 2015 daalde die van 26 procent naar 10 procent, om in 2017 en 2019 op 14 procent te blijven hangen.

“De evolutie is dus niet hoopgevend. Bij eigenaars loopt de discriminatie van mensen met migratieachtergrond op tot 39 procent. We mogen er ons nooit bij neerleggen dat mensen stelselmatig worden gediscrimineerd bij het zoeken naar een woning”, zegt Astrid strijdbaar. “Met juridische praktijktesten houden we zicht op hoe groot het probleem is, welke makelaars kandidaat-huurders systematisch ongelijk behandelen, én welk gevolg we hieraan geven. Gelukkig was er ook goed nieuws: dove mensen worden niet gediscrimineerd op de private huurmarkt in Gent, ze lijken zelfs een licht voordeel te hebben. Ook alleenstaande moeders werden niet gediscrimineerd in de eerste fase van het verhuurproces. Opvallend: alleenstaande vaders worden zelfs iets vaker uitgenodigd door makelaars dan koppels met kinderen.”

Hoe werd er getest?

Er werden 1.438 correspondentietesten uitgevoerd bij particuliere verhuurders en 1.225 testen bij 210 professionele makelaars, wetenschappelijk onderbouwd door professor sociologie Pieter-Paul Verhaeghe van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Een testpersoon en een controlepersoon (met een zeer gelijkaardig profiel met uitzondering van de discriminatiegrond waarop getest wordt) stellen zich allebei kandidaat voor eenzelfde huurwoning. Als de testpersoon geen kans krijgt om de woning te bezichtigen of geen antwoord krijgt van de verhuurder, terwijl de controlepersoon wel een plaatsbezoek krijgt, dan is er sprake van discriminatie. Bij 91 makelaars werden ook ‘mystery calls’ uitgevoerd: slechts één makelaar verklaarde zich bereid (aan de telefoon) om geen mensen met migratieachtergrond door te sturen als potentiële huurder. Heel wat makelaars wilden echter niet aan de telefoon antwoorden en het gesprek liever fysiek verder zetten.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant