Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker over Baudelopark: ‘Nieuwe Gentse rivièra’

Vooruit Lokaal

Monday 04

July 2022 15:38

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op zondagochtend 3 juli 2022 het vernieuwde Baudelopark geopend. Dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan: samen met het Waterwijkcomité trakteerde de Stad de genodigden uit de buurt op een lekker aperitief te midden van het vers aangeplante groen. “We kijken er allemaal al lang naar uit. Er wordt sinds september 2020 aan gewerkt en nu ís het er! Het is niet het eerste park dat ik mag openen en zeker niet mijn laatste, maar wel één van de meest speciale. Wie heeft er niet al eens in de vroege uurtjes tijdens de Gentse Feesten in dit park gezeten… of gelegen? ’t Is goed dat de bomen niet kunnen praten. Een park van herinneringen dus (’t is goed dat de bomen niet kunnen praten), maar ook - zeker nu - een park van toekomst!”

44% groter

Het park is nog niet helemáál klaar. Er komen nog zitbanken met rug- en armleuningen, een hek naast het basketbalveld en het speelterrein moet nog worden afgewerkt. Normaal zal alles er staan tegen begin september. “Dat zijn dus nog dingen om naar uit te kijken. Geef toe, voor de rest ziet het vernieuwde park er nú al geweldig uit. Het is eerst en vooral 44% groter geworden. De speelkoer van het secundair kunstinstituut is nu ook deel van het park. En vooral: de Baudelokaai kreeg een verlaagde kade, je kan hier nu ook echt aan het water zitten. Dat wordt hier ongetwijfeld een beetje ‘een Gentse rivièra’. Zalig is dat.”

‘Bomen vertroeteld als kinderen’

Het nieuwe groen zal het komende jaar openbloeien en verder groeien. Ook de majestueuze bomen die er al tientallen jaren staan komen nu nog beter tot hun recht. “Er is zelfs een zogenaamde ‘boombrug’ gemaakt. Je merkt dat nu niet meer, maar een deel van het pad langs de prachtige Linde in het midden is gemaakt op palen. Dat deel zweeft boven de grond, zodat de wortels alle ruimte hebben om te blijven groeien. Want de bomen in onze stad, die worden vertroeteld als kinderen… En zo hoort het ook.”

Bos van Boudewijn

Astrid gaf ook een stukje geschiedenisles. “Een moment zoals dit, dat vraagt er om… Rond 1198 leefde in onze Sint-Pietersabdij de monnik Balduinus de Bocla. Maar die vond zelfs het abdijleven te rumoerig. Dus verkaste hij naar de bossen van Sinaai om daar als kluizenaar te leven. Maar enkele jongelui waren hem gevolgd waardoor de rust teniet werd gedaan. Dat had graaf Boudewijn gehoord, en die dacht: ik geef hen dit stuk grond om een abdij op te stichten. En voilà: het ‘Bos van Boudewijn’ dus - of ‘Baudelo’, in die tijd…”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant