Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent ‘zelfpluktuin’ in Zeppospark

Vooruit Lokaal

Monday 27

November 2023 14:07

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar Groen, heeft op zondagochtend 26 november 2023 de ‘zelfpluktuin’ in het Zeppospark aan de Oude Dokken geopend.

“Alweer een fijn moment in onze stad. Het hoeft niet altijd een groots evenement te zijn, om een positieve impact te hebben op het leven in de wijk. Dat wordt hier nóg maar eens bewezen. Er komen hier twee dingen samen waar ik de afgelopen (bijna) vijf jaar hard en graag aan gewerkt heb, met name: méér publiek groen in Gent en co-creatie, of hoe we vooral samen onze wijken en de stad beter maken.”

‘Liefde voor de wijk gaat door de maag’

Openbaar groen blijft zeer belangrijk voor de mensen. “Vooral onze parken, her en der in onze stad, zijn echt de ‘tuinen van de Gentenaars’. Als het dan ook nog eens een pluktuin is, dan zit je helemáál goed natuurlijk. Wat fruit, bessen, een beetje kruiden: allemaal dingen die het leven een pak aangenamer maken. Ik zou zeggen: zelfs de liefde voor de wijk, gaat in dit geval door de maag!”

De ambitie van het Gentse stadsbestuur was niet min, als het gaat over extra groen: tegen 2025 zouden er 150.000 bomen bij moeten komen. “Wel, uit onze ‘bosteller’ blijkt dat we op 1 januari 2023 al aan meer dan 154.000 bomen zaten! De Stad Gent heeft ook, als eerste lokaal bestuur in Vlaanderen sinds oktober 2019, meer dan 10 hectare nieuw bos zélf aangeplant. We hebben daar zelfs, eind vorig jaar, een ‘Gouden boslabel’ voor gekregen van de Vlaamse minister van Omgeving.”

‘De mensen laten doen’

Ook wat participatie en co-creatie betreft zijn er ondertussen heel wat zaken gerealiseerd. “Daar mogen we best trots op zijn. Er duiken tegenwoordig overal in Gent wijze projecten op die wij mee hebben mogelijk gemaakt, door de centen uit ons Wijkbudget en de extra ondersteuning die daar bij hoort. Om dit soort dingen mee mogelijk te maken ben ik een jaar of tien geleden aan politiek beginnen doen. Ik wou luisteren en praten met de Gentenaars, ideeën uitwisselen en op basis dáárvan beleid maken. Ik wou budgetten voorzien en medewerkers enthousiast maken, zorgen voor geld en ondersteuning, en dan vooral: de mensen laten doen. Want zij wonen in hun wijk, zij weten wat er nodig is om die nog beter te maken.”

De zelfpluktuin is een schoolvoorbeeld van een geslaagd Wijkbudgetproject. “Een mooie samenwerking (óók met de kinderen van basisschool De Loods, die twee bijenhotels hebben gemaakt); goeie afspraken (over het beheer van het perk, over de plantenkeuze, enzovoort); heldere communicatie… en dus in ’t algemeen, een goeie wisselwerking!”

 

Alle info op www.wijkbudget.gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant