Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent vernieuwd Paul de Smet de Naeyerpark

Vooruit Gent

Tuesday 27

June 2023 10:56

Feest in het Miljoenenkwartier (aan het station Gent Sint-Pieters) op zaterdag 24 juni 2023: Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, mocht er al voor de 35ste keer een nieuw of vernieuwd wijkpark plechtig openen. Dit keer aan de beurt: het ‘Paul de Smet de Naeyerpark’.

“Dit is een feestje waar ik ook zélf lang naar uitgekeken heb. Er ging een lang traject aan vooraf, zodat de mensen uit de buurt hun inbreng konden hebben en ‘hun’ vernieuwde park als het ware in hun hart zouden sluiten. Er is rekening gehouden met het beschermde karakter van dit prachtige park. Er kwamen spelprikkels. Er is heel wat oppervlakte onthard. Én de toestand is een pak beter geworden voor fietsers en voetgangers.”

Gedroomde speelplek voor schoolkinderen

Door de werken is het park – dat voorheen uit drie zones bestond waar straten door liepen - één groot aaneensluitend park geworden.

“Geweldig om in te wandelen, lezen, spelen, picknicken, andere mensen te ontmoeten, enzovoort. Ook voor de scholen in de buurt is het een gedroomde speelplek, of een plek om les in te krijgen, over de natuur bijvoorbeeld, als het goed weer is. Elke maandagavond in juli en augustus (vanaf half acht) kan je er trouwens ook naar ‘Lezen in het park’, een fijn buurtinitiatief met steun van de Stad Gent via ‘Samen Aan Zet’.”

Gent, enige stad met ‘Gouden Boslabel’!

De opening van het vernieuwde park past perfect binnen de visie van de Stad Gent. “Toegankelijk openbaar groen is superbelangrijk, niet alleen voor het klimaat maar vooral ook voor het fysieke én mentale welzijn van de mensen. Dat is trouwens al meermaals wetenschappelijk bewezen. Groen is niet alleen ‘om naar te kijken’, maar vooral ook om te beleven. Aan ons, als beleidsmakers, om er mee te helpen voor zorgen dat dat kán.”

Astrid doet in elk geval geweldig haar best. “We wilden graag dat er tegen 2025 150.000 bomen bij zouden komen. Wel, op 1 januari van dít jaar zaten we al aan meer dan 154.000 bomen! Dat wil natuurlijk niét zeggen dat we nu gaan stoppen, we doen gewoon verder, waar we kunnen. We wilden ook graag minstens 90 hectare nieuwe bos, in Gent… er kwam er al meer dan 93 hectare bij! Geen stad of gemeente plant meer bos aan dan Gent, daar kregen we zelfs onlangs het ‘Gouden boslabel’ van Vlaanderen voor.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant