Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent ‘TaalCafé Mundial’

Vooruit Gent

Friday 01

March 2024 09:12

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op donderdagavond 29 februari 2024 een nieuwe editie van TaalCafé Mundial geopend, in de Blaisantkerk. Twee keer per maand kunnen mensen gratis een uur lang ongedwongen praten in groepjes van 5 à 6 in een ‘beschikbare’ taal naar keuze – om die taal te leren, of om anderen te helpen bij het oefenen van een taal die men zelf goed beheerst. Een initiatief volledig opgezet door vrijwilligers, met steun van de Stad Gent.

“Het is geweldig om op die manier kennis te delen. Een bijzondere vorm van ‘directe onderlinge hulp’ om talen te leren. Talen, meervoud, want het hoeft niet per se Nederlands te zijn. Bijzonder leuk vooral ook, omdat je er ook nog eens andere mensen mee leert kennen. Al blijft ‘oefenkansen Nederlands geven’ natuurlijk wél ons belangrijkste doel. Taal helpt mensen verbinden. Da’s nodig ook, want Gent is al een tijdlang een superdiverse stad. Volgens onze laatste officiële cijfers, die van 31 december 2022, wonen er hier ondertussen meer dan 267.000 mensen, van 165 verschillende herkomstlanden.”

‘De taal spreken’ is uiteraard belangrijk om te kunnen deelnemen aan de samenleving.

“Gelukkig hoeven we in Gent niet alles zelf te doen als overheid. We hebben in onze stad een fantastisch middenveld waar we vaak en graag mee samenwerken. Want samen sta je natuurlijk veel sterker. En dan kom je (als het gaat over oefenkansen Nederlands) al snel uit bij een initiatief zoals TaalCafé Mundial. Dat daar vorig jaar zo’n 2.600 mensen aan deelnamen is formidabel. Iets meer dan de helft daarvan waren zelfs mensen die zich voor het eerst hadden ingeschreven.”

Steun op lange termijn

TaalCafé Mundial startte in 2015 met steun van ‘Samen aan Zet’.

“Maar dan moest de vzw elk jaar opnieuw een aanvraag doen, zaten ze telkens met de onzekerheid: ‘Gaan we wel opnieuw centen krijgen van de jury?’ Dat moest anders, vond ik. In 2022 al, hebben we een rechtstreekse overeenkomst gemaakt tussen de Stad en de vzw. Voor één jaar, toen nog. Maar begin vorig jaar hebben we dan meteen een overeenkomst gemaakt voor drie jaar ineens, tot eind 2025. Gedaan met onzekerheid, perspectief op lange termijn en gewoon goed voortdoen.”

 

Alle info op www.taalcafemundial.gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant