Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent ‘Rozanetuin’

Vooruit Lokaal

Monday 23

May 2022 11:22

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op zaterdag 21 mei 2022 de ‘Rozanetuin’ geopend, het kleine parkje in het Zilverhof nabij het Prinsenhof. “Dat bestond al, alleen had het nog geen naam. Het zijn de bewoners, onder impuls van het buurtcomité Zilverhof en de vzw Prinsenhof Cultuur, die voor de prachtige naam kozen. In ‘Rozane’ uit 1975, één van de allermooiste Nederlandstalige chansons ooit, bezingt Wim De Craene zijn liefde voor Rozane… én gaat het ook over deze plek.”

De opening gebeurde in stijl, met muziek door Ramses De Craene (zoon van) als eerbetoon aan zijn vader, in aanwezigheid van Chris Thys, de Vlaamse actrice over wie Rozane eigenlijk gaat…

“De herinrichting van het parkje staat ondertussen ook al op de planning van de Groendienst. Ook dié zal met de buurt worden besproken, zoals dat ook gebeurde met de keuze van de naam. Het voorontwerp zal worden teruggekoppeld, zodat de buurtbewoners daar hun gedacht over kunnen zeggen. Da’s voor in de komende zomer of vlak daarna.”

‘Onze parken zijn de tuinen van de Gentenaars’

Sinds Astrid startte als schepen (begin 2019) heeft ze al 20 nieuwe of vernieuwde parken mogen openen. “In 2019 hadden we 64 wijkparken van minstens 1 hectare groot, daar zijn er nu al zeven bij gekomen en we werken ondertussen hard verder aan nog zeven andere. Er kwam in Gent trouwens ook al 82 hectaren bos bij, het meeste in heel Vlaanderen. We zouden tegen eind 2025 150.000 bomen planten – wel, we zaten begin dit jaar al aan 137.000. Dat komt dus helemaal goed.”

Voldoende groen is de buurt is vooral belangrijk voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid van de mensen. “Dat is in gewone omstandigheden al zo, laat staan tijdens een crisis zoals corona. We hebben toen allemaal gezien hoe de mensen er van genoten om in een park of een bos te kunnen gaan wandelen, om andere mensen op een veilige, gezonde manier te kunnen ontmoeten. Bovendien zijn er veel mensen in onze stad die geen eigen tuin hebben. Voor hen is het dubbel zo belangrijk, dat er groen in de buurt is. Onze parken, dat zijn écht de ‘tuinen van de Gentenaars’…”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant