Nieuws

Astrid De Bruycker opent ‘prikkelarme dag’ op Halfvastenfoor

Vooruit Gent

Thursday 31

March 2022 18:47

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op donderdag 31 maart 2022 de ‘prikkelarme dag’ op de Halfvastenfoor (op het Sint-Pietersplein) geopend.

“Weinig mensen staan daar bij stil, maar luide muziek en felle lichtflitsen maken een bezoek aan de foor onmogelijk voor mensen die daar gevoelig aan zijn, zoals mensen met autisme, epilepsie of een verstandelijke beperking. Daarom faciliteren we al sinds 2015 de ‘prikkelarme dag’. Wij schrijven de scholen en organisaties aan, regelen de inschrijvingen en zorgen voor de tickets. In totaal zijn er meer dan 1.000 deelnemers, kinderen en volwassenen samen. Een dikke duim voor de foorkramers trouwens: vandaag hebben de kinderen en volwassenen uit dagcentra, scholen en instellingen niet alleen gratis toegang, ze krijgen ook nog eens oliebollen!”

Ontspanning zonder spanning

‘Iedereen anders, allemaal Gent’ is de slogan van het Gentse gelijkekansenbeleid. Elke mens moet zichzelf kunnen zijn, iedereen moet zich overal welkom voelen in onze stad.

“Dat geldt dus zeker ook voor ontspanning en vrije tijd. Betere toegankelijkheid zorgt voor meer vrijheid en onafhankelijkheid voor mensen met een beperking. Daar werken we hard aan. We brachten onlangs horeca-uitbaters bijeen om toegankelijkheid te promoten. Denk ook aan ons laatste Lichtfestival (november 2021) dat het label ‘toegankelijk event’ kreeg van Inter Vlaanderen, omdat we bij alle kunstwerken filmpjes in Vlaamse gebarentaal voorzien hadden, de teksten over de werken werden ingelezen voor blinden en er assistenten waren voor wie begeleiding nodig had. Betere toegankelijkheid betekent niet zozeer ‘extra inspanningen leveren’ of ‘een resem aanpassingen doen’, het gaat in de eerste plaats om rekening houden met anderen. Dat is wat we ook doen tijdens de foor: zorgen voor ontspanning zonder spanning.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant