Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent Paviljoen AVO: ‘Schitterend staaltje samenwerking!’

Vooruit Lokaal

Monday 23

October 2023 14:53

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op zondagochtend 22 oktober het ‘Paviljoen AVO’ geopend. Het wát?!

“AVO is een realisatie van de bewoners van de wijk Alsberghe-Van Oost, langs de Drongensesteenweg. Ze hebben een ontmoetingsplek gemaakt samen met de creatievelingen van de vzw Instituut voor Volkswarmte, én met geld en steun van ons Wijkbudget. Een schitterend staaltje van samenwerking, tussen bewoners onderling, bewoners en de Stad, én de bewoners en andere organisaties, om het project nóg sterker te maken. Dan krijg je een prachtig wijkpaviljoen zoals dit! Met een groendak, gerecycleerd materiaal (er zitten zelfs stukken in van ’t oud stadion van de Gantoise), een bar, een terras, een opslagplaats voor materiaal, enzovoort.”

(Dank aan Nadine Vanparys voor de foto)

 

‘Hangplek’ voor jong en oud

Kaarten, breien en samen koken staan al op het programma. Maar AVO wordt vooral ook een plek waar de bewoners gewoon kunnen samenkomen.

“Een ‘hangplek’ in de goeie zin van het woord, voor jong en oud. Het gaat hier regelmatig knetteren, ik voel dat nu al. Daar komt nog bovenop dat de vrijwilligers hier ook ‘dienstbetoon’ gaan doen: als mensen een vraag hebben, zullen ze die hier kunnen stellen. Wie figuurlijk ‘zijn weg niet vindt’ in de stadsadministratie en elders, die zal hier kunnen vragen om tips.”

Vertrouwen in Gentenaars als basis van beleid

Paviljoen AVO is gestart als een idee van drie inwoners. Daar is verder aan gewerkt met andere mensen. Uiteindelijk is er zelfs een vzw opgericht met twaalf leden, voor de uitbating.

“‘Samen de stad maken’, dát is wat wij doen. Ik blijf dat één van de mooiste uitdrukkingen vinden. Beleid wordt al lang niet meer gemaakt door een ambtenaar of een schepen van achter een bureau in het stadhuis. We doen dat zo veel mogelijk samen met zoveel mogelijk Gentenaars - bewoners, organisaties, experten, enzovoort. Vertrouwen in wat die kennen en kunnen: dat is de basis van ons beleid. Vandaar dus ook het succes van ons ‘Wijkbudget’, met de tientallen grote projecten van de mensen zélf om hun wijk of zelfs de stad beter te maken.”

 

Alle info over het Wijkbudget op www.wijkbudget.gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant