Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent ‘Open muziekhuis’ in Rabot

Vooruit Gent

Monday 29

April 2024 18:10

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op zaterdagmiddag 27 april 2024 in de Sint-Jozefkerk het ‘Open muziekhuis’ mee geopend. Dat is een van de zes Wijkbudgetprojecten in ’t Rabot.

“Eentje dat in de eerste plaats draait om creativiteit. Maar, zoals het mooi verwoord staat in de aanvraag van een paar jaar geleden: muziek is in dit geval ‘het vertrekpunt naar zoveel meer’. Het gaat natúúrlijk over ontmoeting, op een plek waar jongeren zomaar kunnen binnenwandelen. Maar het gaat ook om jonge mensen die de kans krijgen om hun (muzikale) talenten te ontdekken en daar van alles mee te doen. Om de verbindende kracht van muziek, die er voor zorgt dat mensen ook elkáár beter leren kennen, hun afkomst, hun cultuur, hun tradities. Het gaat om cultuur in de wijk brengen, zonder veel drempels. Het gaat, tot slot, om samenwerking – met de scholen in de wijk, met buurtorganisaties, met stadsdiensten, met buurtbewoners en experten. Echt een prachtig project!”

Wijkbudget is groot succes!

Het Wijkbudget is ondertussen een groot succes. In de 25 wijken kwamen 924 ideeën naar boven. Uiteindelijk zijn er 217 projecten opgestart, na advies van de Dialoogkamer. Verschillende ideeën zijn bijvoorbeeld samengevoegd tot één nieuw groter project. Want samen sta je altijd sterker, natuurlijk.

“Als ik zie hoeveel verantwoordelijkheid burgers zelf nemen om hun wijk beter te maken; wat zo’n projecten losmaken, en hoeveel mensen daar bij betrokken zijn – da’s geweldig! Veel projecten uit de eerste ronde lopen al en we hebben niet zo lang geleden nog eens ‘een paar ladingen’ projectvoorstellen goedgekeurd in het college. Er zal dus ook in 2024 van alles ‘bougeren’ in heel wat wijken, dat is nu al duidelijk…”

Gelote wijkpanels

In de tweede ronde werd in elke wijk de selectie van projecten zelfs volledig gemaakt door een geloot wijkpanel van 20 buurtbewoners.

“We deden dat in de eerste ronde in Drongen en Muide-Meulestede, als experiment. Da’s perfect verlopen, met veel engagement, in eer en geweten. Daarom hebben we in de tweede ronde overál panels geloot. Als je de mensen vertrouwen durft geven, dan komen daar mooie dingen uit. Velen doen dat uit eigen beweging. Anderen hebben ‘een zetje nodig’, een beetje ondersteuning en/of centen. Daar zorgen we als Stad met veel overtuiging voor. Voor projecten zoals het Open muziekhuis doén we het. Om dit soort dingen mee mogelijk te maken ben ik aan politiek beginnen doen. Dat geeft dus ook míj heel veel voldoening.”

 

Alle info op www.wijkbudget.gent

Info over het Open muziekhuis op de facebookpagina van Zing mee vzw


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant