Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent nieuwe lokalen VOEM in Meubelfabriek

Vooruit Gent

Monday 18

March 2024 09:54

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op zaterdagmiddag 16 maart 2024 de nieuwe lokalen van vzw VOEM geopend, in de tijdelijke invulling Meubelfabriek in het hart van de Brugse Poort. Voem vzw is een inclusieve, sociaal-culturele organisatie die mensen en organisaties grenzeloos verbindt via kunst, cultuur en sociaal engagement.

“VOEM is en blijft een supersterke organisatie die áltijd kwaliteit levert. Dat weet ook de Vlaamse overheid die telkens haar werking positief evalueert. In onze stad is VOEM onlosmakelijk verbonden met de Brugse Poort. VOEM zit hier al jaren en de band wordt er alleen maar sterker op. De vzw heeft nu ook in haar nieuwe stek prachtig werk geleverd, met eigen centen bovendien: een grote zaal, een keuken, een stille ruimte, een opnamestudio, enzovoort. Om dat te vieren organiseren ze meteen een grootse feestdag voor de hele buurt, in de wijk waar ik zelf 10 jaar graag gewoond heb. Dit feest is bovendien mee mogelijk gemaakt dankzij centen uit ons budget van ‘Samen aan Zet’. Ook dat is heel fijn voor mij om te zien: dat de dingen die je als politieker ook wérken. Dat als je de Gentenaars letterlijk ruimte én vertrouwen geeft, daar hele mooie dingen uit voortkomen.”

Verbinding in de praktijk

De Stad Gent was een pionier op het vlak van tijdelijke invullingen, denk ook aan DOK aan de Oude Dokken of De Site aan het Rabot.

“Daar zijn ze toen vanuit heel Europa naar komen kijken, om zo’n dingen ook elders te doen. Ondertussen zijn er in onze stad héél veel van dat soort wijze plekken waar het continu bruist en knettert. Waar iedereen uit de buurt samenkomt en iedereen welkom is, het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe je er uit ziet, waar je in gelooft. Verbinding in de praktijk, dicht bij huis. Dat zit in de missie van VOEM; dat is waar wij als Stad ook elke dag mee bezig zijn.”

Week tegen racisme

Op 21 maart organiseert Amal (het lokale inburgeringsagentschap voor nieuwkomers waar Astrid voorzitter van is) samen met VOEM een geweldig feest in De Centrale, met veel muziek en ‘wijze woorden’ tegen racisme.

“21 maart is elk jaar de vaste ‘Dag tegen racisme’. Het begin van de lente, schone symboliek met veel licht en warmte. Wij maken er dit keer in Gent meteen een hele wéék tegen racisme van. Laat ons eerlijk zijn: voor ons allemaal is élke dag een dag tegen racisme. Zolang er racisme is zullen wij, zij aan zij, blijven tonen wat de kracht is van verbinding tussen mensen, waar die ook vandaag komen. ‘Iedereen anders, amal Gent’, nietwaar?”

 

Alle info op www.voem.be

Alles over de ‘Week tegen racisme’ op de website van Amal


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant