Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent nieuwe buitenspeelplek: ‘Droom van buso Sint-Gregorius waargemaakt’

Vooruit Lokaal

Tuesday 26

April 2022 15:32

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op zaterdag 23 april 2022 ‘Grego on the move’ mee geopend. Dat is de schitterende nieuwe buitenspeelplek van de school voor bijzonder secundair onderwijs Sint-Gregorius in de Jules Destréelaan in Gentbrugge, waar de stedelijke Groendienst mee in heeft geïnvesteerd. Die plek kan ook door bewoners en organisaties uit de buurt gebruikt worden. Gentenaar Filip Meirhaeghe (gewezen wereldkampioen mountainbike en zilveren-medaillewinnaar op de Olympische Spelen 2000) en Peter Genyn (rolstoelatleet en meervoudig paralympisch kampioen) zijn de peters van het project.

“Als ik een prachtig project zoals dit zie dan krijg ik het warm vanbinnen, om meer dan één reden. In de eerste plaats voor de kinderen natuurlijk, omdat we hun leven een stuk plezanter maken. We hebben samen ‘de droom van Sint-Gregorius’ waargemaakt: een duurzame buitenruimte, om in te sporten of in te rusten, om de natuur te ontdekken en om zelfs les in te krijgen als het mooi weer is.”

‘Kinderen met een beperking moeten zelfstandig kunnen spelen’

‘Inclusief spelen’ is altijd een aandachtspunt als de Groendienst een nieuwe groenzone of een speeltuin ontwerpen. “We maken er een erezaak van om van Gent een toegankelijke stad te maken, voor iedereen. We hebben daar zelfs een apart actieplan voor, dat ook gaat over toegankelijke dienstverlening en communicatie. In onze stad moet iedereen zich welkom voelen, dus zéker ook kinderen met een beperking, die zowel zelfstandig moeten kunnen spelen, als samen met andere kinderen.”

Voor dat laatste is ook gezorgd. De leuze ‘Grego on the move’ staat ook voor ‘de samenleving letterlijk naar binnen halen’. “Als buren, bezoekers en anderen de sporthal, de terreinen of de locaties graag willen gebruiken, dan kan dat. Zelfs sportclubs, sportkampen, en schoolsportdagen van andere scholen, zullen hier kunnen plaatsvinden.”

Iedereen betrokken, iedereen trots

Het plan voor de buitenspeelplek is ‘als een legpuzzel’ tot stand gekomen. Het eerste concept heeft ontwerpbureau Fris in ’t Landschap gemaakt op basis van tientallen suggesties uit de werkgroep sportinfrastructuur. Dat concept is dan nog gepasseerd bij de kinderen, de begeleiders, leerkrachten, therapeuten, logistieke medewerkers, enzovoort. “Iedereen kon er zijn gedacht over zeggen. Dat maakt het uiteindelijke project zoveel beter. Iedereen voelt zich betrokken, is een stukje mede-eigenaar en is trots op wat er is gedaan… en zal er ook zorg voor dragen.”

De speelzone zal al zeker 9 jaar dagelijks open zijn voor het publiek. In ruil zal de Stad Gent een deel van de speelzone onderhouden. Naast de subsidies die Sint-Gregorius kreeg, heeft de Groendienst ook hoogstammen, struiken en vaste planten geplant. De speeltoestellen werden betaald door Sint-Gregorius; de jaarlijkse keuring en herstellingen zijn voor onze Groendienst.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant