Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent ‘Inside out’: ‘Gentse realiteit, een podium voor diversiteit’

Vooruit Gent

Tuesday 18

June 2024 11:24

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, is ook voorzitter van vzw Amal, het Gentse lokale integratie-agentschap voor nieuwkomers. In die rol opende ze op zondagmiddag 16 juni 2024 de gratis buitententoonstelling ‘Inside out’, op het pleintje tussen Hal 16 en De Expeditie in het nieuwe stadsdeel Dok Noord.

“Op ‘Wereld Vluchtelingen Dag’ doen we altijd een opvallende actie rond positieve beeldvorming. ‘Inside out’ is een uniek kunstproject van de Franse kunstenaar ‘JR’. Hij won daar in 2011 de TED Prize mee. Sindsdien is zijn project de wereld rondgegaan. Meer dan 500.000 mensen hebben er al aan meegedaan, in 152 landen. De bedoeling is: zoveel mogelijk inwoners die hun portret laten maken én publiek laten uithangen om zo een gezamenlijk statement te steunen. In onze stad heeft een projectgroep van mensen met een vluchtverhaal, nieuwe Gentenaars en generatie-Gentenaars het statement ‘Gentse realiteit, een podium voor diversiteit’ opgesteld. Daarna hebben 126 Gentenaars zich effectief laten fotograferen door Mustafa Arslan, fotograaf én vrijwilliger bij zowel Refu Interim als Curieus. Het zijn die portretten die je hier overal rond het plein kan zien, als (zoals het in de perstekst staat) ‘een visuele viering van de stad; een weerspiegeling van de kracht en de schoonheid van diversiteit’.”

De vraag kwam dit jaar van Refu Interim en vzw Curieus. “Zij vroegen ons of we ‘Inside out’ niet naar Gent zouden kunnen brengen. Met plezier dus. Ze vonden ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ons Stedelijk Opvang Initiatief, Fedasil en Linx+ bereid om mee te werken. Iedereen betaalde een stuk, en daar deed de Stad dan nog een bijdrage bovenop uit de subsidiepot van ‘Samen aan zet’. Iedereen deed ook een deel van het werk, mét de hulp van heel veel vrijwilligers. Waarmee nog maar eens bewezen is dat, als je met heel veel mensen en organisaties de krachten bundelt, dat daar hele mooie dingen uit voortkomen!”

‘Inside out’ is nog tot het einde van de zomer te zien.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant