Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent ‘Herman Pillaertpark’ in hartje Rabot

Vooruit Lokaal

Monday 16

May 2022 10:02

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op zaterdag 14 mei 2022 het ‘Herman Pillaertpark’ officieel geopend.

“Da’s het park achter de Maria Gorettikerk langs de Blaisantvest in het Rabot. Er gaat een lange voorgeschiedenis aan vooraf, maar uiteindelijk hebben de Stad en de buurtbewoners en -organisaties er samen iets heel moois van gemaakt. Een gedroomde speel- en ontmoetingsplaats, met een terrasruimte, een buitenklas én een ‘buurtlabo’ voor bewoners en hun initiatieven – voor moestuinen, voor een dierenverblijf, enzovoort. Maar vooral: de ‘gedeelde tuin’ voor de mensen die in onze dichtbebouwde 19de eeuwse gordel wonen en vaak géén eigen buitenruimte hebben. Ín de kerk zit trouwens de ‘Blaisanterie’, met ook een zaal die door de buurt voor bijeenkomsten gratis kan gehuurd worden.”

Eerbetoon aan ‘Priester Daens van het Rabot’

Het park kreeg eind maart 2022 ook definitief zijn nieuwe naam. “De bewoners hebben die zelf mogen kiezen. De meerderheid koos voor het ‘Herman Pillaertpark’, een mooi eerbetoon aan de priester-arbeider die hier in 1974 tussen het volk kwam wonen, als arbeider werkte en zelfs Turks leerde om de gastarbeidergezinnen beter te kunnen helpen. De ‘Priester Daens van het Rabot’ werd hij recent nog genoemd in een krant. Da’s een mooie vergelijking.”

Op naar 150.000 extra bomen

Sinds Astrid startte als schepen van Openbaar groen, begin 2019, heeft ze al 20 nieuwe of vernieuwde parken geopend. “In 2019 hadden we 64 wijkparken van minstens 1 hectare groot, daar zijn er nu al zeven bij gekomen - én we werken ondertussen hard verder aan nog zeven andere. Een spectaculaire toename! Er kwam in Gent trouwens ook al 82 hectaren bos bij, het meeste in heel Vlaanderen. We kregen niet zo lang geleden zelfs een ‘zilveren boslabel’ van de Vlaamse (N-VA-)minister van omgeving, voor ons eigen aandeel daarin. We zouden tegen eind 2025 150.000 bomen planten – wel, we zaten begin dit jaar, halfweg de bestuursperiode, al aan 137.000. Dat komt dus helemaal goed!”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant