Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent heringerichte Campagne: ‘Prachtige plek veel toegankelijker gemaakt’

Vooruit Gent

Tuesday 30

April 2024 12:16

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, mocht op dinsdagochtend 30 april 2024 het vernieuwde Portaal ‘De Campagne’ mee openen, in Drongen-Luchteren. Dat is één van de drie toegangszones van Vinderhoutse Bossen, je vindt er onder andere ook een kasteel en de stedelijke kinderboerderij.

“Het is een prachtige plek die nu nog een pak mooier is geworden. Het Portaal is ongeveer 20 hectare groot, zo’n 30 grote voetbalvelden dus. In de noordelijke boszone is er een avontuurlijk speelbos, met nieuwe porfierpaden, genoeg zitbanken en aangepaste picknickbanken, parkeerplaatsen voor minder mobiele personen aan landgoed, enzovoort. Ook in het historische park van het Landgoed hebben we de paden verbeterd. Er werden twee zitvlonders voorzien (houten constructies aan het water) en er is ook een nieuwe brug over de Lieve, zodat je gemakkelijk richting de Vinderhoutse bossen kan wandelen, richting het Onument en ons geboortebos. En ook ten zuiden van het landgoed werden, in de weilanden, verharde paden en graspaden aangebracht. Het hele portaal is meteen een pak toegankelijker geworden voor iedereen!”

Vlaanderen betaalde iets meer dan een miljoen euro, de Stad Gent bijna 700.000 euro. De werken passen uiteraard binnen de ruimere visie op de ontwikkeling van de Vinderhoutse Bossen, opgemaakt samen met het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos en met de Vlaamse Landmaatschappij. De inrichting is de realisatie van de doelstellingen zoals omschreven in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan De Campagne – Leeuwenhof. Er is ook een erfgoedbeheerplan waar mee rekening moest worden gehouden.

Samenwerking met landbouwer

Opvallend: in het zuidelijke deel wordt voor het beheer samengewerkt met een landbouwer uit de buurt.

“Die laat zijn koeien grazen op de weide en komt het hooiland maaien. En dan is er nog de boomgaard, waar je kan komen picknicken aan nieuw meubilair. Het is nog even wachten tot je van de boomgaard zélf appels en kersen en noten kan plukken… maar binnen afzienbare tijd wordt dit een echte Gentse ‘plukplek’, waar iedereen mag komen plukken.”

Erekoer in ere hersteld

Tot slot: als het gaat om genieten dan haal je gemotoriseerd verkeer best weg – behalve voor minder mobiele mensen natuurlijk.

“Parkeren voor het Landgoed is sowieso verboden. De parking is dus weg, de ‘erekoer’ is… in ere hersteld. Enkel laden en lossen kan daar nog, op vier plaatsen na voor minder mobiele personen en twee ‘Kiss & Ride-plaatsen’. De nieuwe parking zit nu in de Opperhofstraat; in de plaats van de parking aan de Schoolhoeve kwam een boomgaard.”

Over het domein

Het domein werd al in 1866 gekocht door de Jezuïeten. Het was meer dan 100 jaar het recreatiedomein van de Jezuïeten-novicen die in de Oude Abdij van Drongen tot priester werden opgeleid. Het is in de tussentijd veel veranderd, heel wat bouwvolumes zijn aangepast. In 1973 (nog voor de fusie met Gent) heeft de gemeente Drongen De Campagne gekocht en werd het park geleidelijk aan opgewaardeerd.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant