Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent… hagedissenhotel

Vooruit Gent

Wednesday 24

May 2023 14:50

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar Groen, heeft op woensdagochtend 23 mei 2023 zowaar een hotel geopend. Niet zomaar een hotel, wel een… hagedissenhotel. De gemiddelde tiener reageert daar tegenwoordig op met ‘WTF?!’ Voor hen – en alle anderen: de uitleg van Astrid.

“Aan de Wiedauwkaai ontwikkelen de Stad Gent, het stadsontwikkelingsbedrijf sogent en de NMBS een bedrijventerrein voor KMO's. De Stad brengt de 26 resterende bedrijfspercelen na de zomer op de markt, maar in afwachting daarvan kreeg de 4,5 hectare grote omliggende groenzone (tussen het Pakketbootpad en kanaal De Lieve) alvast een vernieuwde inrichting met onverharde paden, parkmeubilair, fietsenstallingen… en dus ook een ‘hagedissenhotel’, voor de zeldzame muurhagedis die in dat gebied leeft. De hagedissen kunnen er wonen, overwinteren, eitjes leggen en zich verstoppen voor natuurlijke vijanden. De stenen slaan warmte van de zon op en geven die weer af, ideaal voor de hagedissen om zich op te warmen.”

Het 'hotel' kadert binnen het ‘Soortenplan’ van de Stad Gent, dat aangeeft welke soorten belangrijk zijn voor Gent en wat we kunnen doen om ze te beschermen, en ze te houden op de plaatsen waar ze nu leven.

Ideale lunchplek

In 2021 werd deze strook Wondelgemse Meersen al opgeschoond en werden er extra bomen, struiken en planten aangeplant. Nu kreeg het gebied ‘struinpaden’, wild gevormde wandelpaden geschikt voor een wandeling in een door de natuur gevormde omgeving. Vanop de nieuwe houten vlonder kijk je dan weer uit over de oude veenput. Er werd ook parkmeubilair geplaatst om van deze plaats een ideale stop- en lunchplek te maken.

“We hebben opnieuw van een stuk van onze stad een hele bijzondere plek gemaakt, waar Gentenaars (werknemers van de bedrijven in de buurt en anderen) elkaar kunnen ontmoeten en genieten van de rust in het groen. Ons allereerste hagedissenhotel bewijst bovendien nog maar eens dat we als Stad ook een groot hart hebben voor dieren!”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant