Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent… ‘FOEF’!

Vooruit Gent

Monday 03

June 2024 10:27

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op zaterdagmiddag 1 juni 2024 een heel bijzondere plek geopend: de ‘FOEF’. Excuseer?!

“De FOEF heet eigenlijk de ‘Wij(k)container’, een tot ontmoetingsplek omgebouwde container op de Schipperskaai in de Nieuwe Dokken, daar waar vroeger de gekende tijdelijke invulling DOK zat. Iemand heeft ooit in het groot ‘FOEF’ op de container gezet, als graffiti. Van de nood een deugd makend dachten de iniatiefnemers ‘Waar zou FOEF kunnen voor staan?’ Wel: voor ‘Functionele Ontmoetingen En Feestelijkheden’ dus. De mensen van vzw De Jonge Dokken hebben met centen uit ons Wijkbudget een hele fijne buurtplek gemaakt van een container die de ontwikkelaar heeft geschonken.”

Het is een lang en hobbelig traject geweest, vooraleer de Wij(k)container er was.

“In het oorspronkelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor dit gebied, 20 jaar geleden opgesteld, was helaas geen buurthuis ingetekend. Dus moest er een creatieve oplossing gezocht worden, én een goeie plek daarvoor. Dat is nu gelukt, mét aandacht voor duurzaamheid, door zowat al het materiaal van elders te hergebruiken. Ook dát is mooi meegenomen. De zoektocht naar een plek blijft wel duren, want eind volgend jaar moet de container al weer weg. Maar heel veel collega’s van de Stad zijn nu al bezig met mee zoeken. Dat komt dus goed!”

De FOEF is maar één van heel veel projecten in het succesvolle Wijkbudget.

“Als ik zie hoeveel verantwoordelijkheid burgers zelf nemen om hun wijk beter te maken, wat zo’n projecten losmaken en hoeveel mensen daar bij betrokken zijn: da’s geweldig! We kregen in de 25 wijken liefst 924 ideeën. Uiteindelijk zijn er 149 projecten opgestart, na advies van de Dialoogkamer. Verschillende ideeën zijn bijvoorbeeld samengevoegd tot één nieuw, groter project. Want samen sta je altijd sterker, natuurlijk. Velen uit de eerste ronde lopen al; en we hebben niet zo lang geleden nog eens ‘een paar ladingen’ projectvoorstellen goedgekeurd in het college. Er zal dus ook in 2024 van alles ‘bougeren’ in heel wat wijken, dat is nu al duidelijk…”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant