Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent Casa09 in Ledeberg: ‘Nieuw hart in de buurt’

Vooruit Gent

Tuesday 20

February 2024 11:24

Ledeberg heeft er sinds kort een vree wijze plek bij. Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, opende op zaterdag 17 februari 2024 ‘Casa09’, een bruisende tijdelijke invulling van het oude Aldigebouw aan de Franse Vaart.

“Een geweldige nieuwe plek, een nieuw hart ín de buurt, maar vooral vóór de buurt. Er komen hier drie projecten uit ons Wijkbudget op een unieke manier samen: Ghent Basketball, de Street Art Academy (van Talip, samen met Wallin) en het project van vzw JONG rond het Keizerspark. Er komen in Casa09 ook heel veel aspecten samen waar we als stadsbestuur hard – en gráág – aan werken, zoals de betrokkenheid van de buurt én de aandacht voor inclusie.”

De kracht van idealen

Het is vooral de samenwerking met vzw Littekens die ‘de brug maakt’ met welzijn.

“Dit wordt uiteraard een plek voor gezellig samenzijn en feestjes, maar daar stopt het niet. Iederéén moet zich hier welkom en veilig voelen, ook jongeren die op bepaalde mensen moeten kunnen vertrouwen om samen (letterlijk) de drempel over te gaan. Monica, Robbe, Tom en Sohrab, die hier vanuit vzw JONG en vzw Littekens al een tijdlang samen actief zijn in die wijk: zij zíjn er, voor die gasten die hen nodig hebben. Chapeau voor wat jullie al gedaan hebben, vaak in moeilijke omstandigheden, met weinig middelen. Maar jullie hebben al bewezen: met veel inzet, het hart op de juiste plaats en de kracht van jullie idealen, is héél veel mogelijk.”

Amal tuupe

“Het is echt om dit soort projecten mee mogelijk te maken dat ik in de politiek ben gegaan. Als ik zie wat wij de laatste jaren samen - de Stad en het middenveld en de Gentenaars - allemaal gedáán hebben, dan word ik daar oprecht blij van. Ik heb vooral veel engagement gezien, van duizenden Gentenaars. Hoe die graag dingen mét elkaar, maar vooral vóór elkaar doen. Velen doen dat sowieso, uit eigen beweging. Anderen hebben ‘een zetje nodig’, een beetje ondersteuning, goeie raad, en een beetje centen. En daar zorgen wij, als Stad, met veel overtuiging voor. Denk aan ‘Samen aan zet’, aan het succes van ons Wijkbudget, en uiteraard aan dit soort tijdelijke invullingen. Zo doén wij dat in Gent: amal tuupe. Als je de mensen letterlijk ruimte én vertrouwen geeft om ook zélf wijze dingen te doen, om hun wijk en onze stad beter te maken, dan komt daar veel schoons uit.”

 

Info op de facebookpagina van Casa09


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant