Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent ‘Café Chantant’ van De Zorgmier

Vooruit Gent

Monday 15

April 2024 10:43

Een fijne zondagochtend voor Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, op 14 april 2024: ze mocht het ‘Café Chantant’ van De Zorgmier officieel openen, in De Campagne in Drongen-Luchteren – niet door te zingen, wel met een korte toespraak.

“Dit Café Chantant is onderdeel van een groter project dat we als stadsbestuur mee mogelijk hebben gemaakt met centen uit ons Wijkbudget. Eind juni 2023 was ik ook al bij De Zorgmier, om hun fantastische ‘Feestweekend’ op gang te schieten. Dat liep toen als een soort ‘rode draad’ door heel de wijk, met ‘Zorgmiertuinieren’ door ouderen en schoolkinderen bijvoorbeeld, bomen versieren met breiwerk en andere artistieke tuinprojecten samen met de vzw Courage to grow old.”

‘Vree schone dingen’

In de eerste weken van 2024 zijn er opnieuw een hele reeks Wijkbudgetprojecten goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen, uit de 14 wijken in de tweede ronde. Ook daar zal er dus binnenkort van alles beginnen ‘bougeren’.

“Ik zei het eerder al: als je de Gentenaars letterlijk ruimte, vertrouwen, centen en wat begeleiding geeft, dan komen daar vree schone dingen uit. Maar het zijn natuurlijk altijd nog de vrijwilligers die het moeten doén. Chapeau! Zo brengen we mensen samen, zo maken we onze wijken geweldig aangenaam om in te wonen.”

Bij De Zorgmier in Drongen-Luchteren is alles al goed op dreef. “Café Chantant, ook dát is ontmoeting, voor jong en oud, sfeer en gezelligheid. Met een lange traditie, van een paar eeuwen zelfs, in Frankrijk vooral, maar ook in andere landen. Kleine concertjes, van mensen uit de buurt vaak. Gezellig samen, aperitiefje er bij. En meezingen, natuurlijk. In Gent kennen we er óók wat van, denk aan de Gentse Feesten, aan ‘Willy Bart en zijne kluts’, aan Pierke en zijn bende, enzovoort. Ambiance gegarandeerd! Ik hoorde dat het eerste Café Chantant hiér in elk geval een succes was. De zaal zat vol en dat is nu opnieuw zo. Formidabel. En wat ik dan dubbel mooi vind, als schepen van Participatie, is dat er blijkbaar heel wat spontane suggesties kwamen van buurtbewoners voor verbetering, en vooral ook: om bepaalde liedjes zeker te spelen…”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant