LOKAAL: Astrid De Bruycker opent buitenexpo ‘Queer Footsteps’
Vooruit Gent
Friday 17
May 2024 13:20
Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op vrijdagochtend 17 mei 2024 de ‘Progress Pride’-vlag gehesen aan het stadhuis. Meteen daarna opende ze er de buitenexpo ‘Queer Footsteps’.
“Elk jaar op 17 mei, de ‘Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie’, hijsen we een regenboogvlag. Dit keer dus de Progress Pride-vlag, die nog meer nadruk legt op inclusie (met extra aandacht voor minder zichtbare groepen binnen de LGBTQIA+-gemeenschap, zoals mensen van kleur, transpersonen en intersekse personen) en vooruitgang. Mooie symboliek, vooral door de plek natuurlijk: het stadhuis is van en voor álle Gentenaars. ‘Iedereen anders, allemaal Gent’! Het ‘Regenboognetwerk’, ons partnerschap voor inclusie en tegen discriminatie, bestaat trouwens net 10 jaar.”
Queer Footsteps: ‘Samen taboes doorbreken’
Meteen nadat de Progress Pride-vlag aan het stadhuis wapperde, opende Astrid dus ook ‘Queer Footsteps’.
“Een initiatief van Cavalier Queer, een jonge organisatie waar we als Stad mee samenwerken. Die brengt queer verhalen ‘tot bij de mensen’, vooral op hun website maar ook in tentoonstellingen, zelfs internationaal. Cavalier Queer heeft nu samen met Casa Rosa een buitenexpo gemaakt met 10 portretten die aan het stadhuis zijn opgesteld. Op die manier willen we samen taboes doorbreken. Er zijn tegenwoordig krachten in onze samenleving actief die ons het liefst van al 100 jaar terug katapulteren in de tijd. Mensen voor wie alleen klassieke heteroseksuele relaties ‘juist’ zijn. Steeds meer mensen lopen ook achter die organisaties aan, de kop zot gemaakt met fake news en haatberichten in de bubbel waar ze in vast zitten. Daar stellen wij initiatieven zoals dít tegenover.”
Safe space voor iedereen
De strijd voor inclusie wordt in Gent uiteraard gevoerd met veel méér dan alleen maar symboliek en beeldvorming.
“De Stad organiseert gratis omstaandertrainingen, sensibiliseert, enzovoort. Maar dat alléén is niet genoeg. We organiseren ook praktijktesten op de arbeidsmarkt en de huurmarkt, om te testen of (ook) mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap gediscrimineerd worden. We hebben al gemerkt dat de discriminatie effectief daalt als je zo’n testen doet. Op die weg willen we uiteraard blijven verder gaan. Met als ultieme doel natuurlijk: er voor helpen zorgen dat Gent voor iedereen, altijd, overal, een safe space is.”
Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur
Vooruit Gent
Deel dit artikel met je vrienden.