Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent ‘Afrika Filmfestival Gent’: “Emoties, kennis én begrip”

Vooruit Lokaal

Wednesday 26

October 2022 14:12

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op dinsdagavond 25 oktober 2022 het Gentse Luik van het ‘Afrika Filmfestival’ mee geopend, in De Centrale.

“Die plek is zowat hét symbool voor samenleven in diversiteit in Gent. Cinema blijft een bijzondere beleving: de totaalervaring van het grote scherm, het indrukwekkende geluid en het zalige pluche… Het is bovendien nog altijd een belangrijk ‘venster op de wereld’. Een goeie film heeft de kracht om wijze lessen te leren (op een heel ándere manier dan in het schoollokaal) én om grote emoties over te brengen. Tijdens het Afrika Filmfestival Gent komen daar nog de debatten, de boekvoorstellingen en tentoonstellingen, de interactieve filmsessies, enzovoort, bovenop. Het nuttige en het aangename, da’s altijd de béste combinatie.”

Foute clichés van tafel

‘Afrika Filmfestival vergroot het wereldbeeld en ontkracht de gangbare ideeën over Afrika’ staat er in de missie van het festival. “Foute clichés van tafel vegen, da’s altijd goed. Al blijft één cliché stevig overeind: ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Daar mag je bij film gerust nog een schep bovenop doen. De twee gelauwerde films die vanavond te zien waren (‘Astel’, van Ramata-Toulaye Sy, Senegal, 2021; en ‘Juwaa’, van Nganji Mutiri, België/DR Congo, 2021) leren lessen over de zoektocht naar je identiteit; over opgroeien en de relatie van kinderen met hun ouders… en alle emoties die daar bij horen.”

Filmstad Gent

Bovendien vaart de audiovisuele sector in Afrika er ook wel bij. “Wie films maakt, wie acteert, die wil vooral gezién worden. Wel: hier worden ze gezien. Erkenning is één ding, de inkomsten zijn ook echt nódig voor de filmmakers om hun creatieve werk te kunnen verderzetten. Logisch dus, dat het Afrika Filmfestival opnieuw meerdere dagen naar Gent komt – naar filmstad Gent; de stad waar natuurkundige Joseph Plateau bijna 200 jaar geleden al de basis legde voor de cinematograaf en de filmindustrie…”

Inclusieve beeldvorming door film

De Stad Gent investeert heel veel in inclusie, onder ons motto ‘Iedereen anders, allemaal Gent’. “We organiseren omstaandertrainingen en praktijktests tegen discriminatie. We werken aan de toegankelijkheid van ons openbaar domein en onze gebouwen voor mensen met een handicap. We werken met vzw IN-Gent, het Gentse inburgeringsagentschap waar ik voorzitter van ben, keihard aan de integratie van nieuwkomers. En we doen nog veel meer. Maar ik ben blij, dat daar bovenop (bij wijze van spreken) ‘nog een laag wordt gelegd’, door organisaties uit het middenveld, door ngo’s, én door organisaties zoals dit Afrika Filmfestival. We werken ook aan inclusieve beeldvorming (zeker in al onze eigen communicatie, als stadsbestuur), maar ik ben er van overtuigd dat films zoals die van vanavond, en bij uitbreiding dit hele festival, veel meer impact hebben, als het gaat om meer kennis en begrip bij de kijkers.”

 

Alle info op www.afrikafilmfestival.be/


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant